16. april 2013. Delegacija Narodne skupštine u razgovoru sa zvaničnicima Državne dume Ruske Federacije

16. april 2013. Delegacija Narodne skupštine u razgovoru sa zvaničnicima Državne dume Ruske Federacije

Sreda, 17. april 2013.

Delegacija Narodne skupštine razgovarala sa zvaničnicima Državne dume Ruske Federacije

16. aprila 2013. godine u Državnoj dumi održan je sastanak prvog potpredsednika Državne dume I.I. Meljnikova i potpredsednika Državne dume S.V. Željeznjaka sa delegacijom Odbora za spoljne poslove Narodne skupštine Republike Srbije, koju je predvodio predsednik Odbora Miloš Aligrudić i uz učešće potpredsednika Narodne skupštine Republike Srbije Nenada Popovića.


Strane su istakle da je nedava poseta premijera Republike Srbije Ivice Dačića Moskvi važna tačka u razvoju odnosa između dve zemlje. Parlamentarci su visoko ocenili što je Republika Srbija dobila status posmatrača u Parlamentarnoj skupštini Organizacije sporazuma o kolektivnoj bezbednosti. Razvoj saradnje Srbije i ODKB ima važan značaj za jačanje bezbednosti i suprotstavljanje savremenim izazovima i pretnjama.
Izimajući u obzir situaciju u regionu Balkana, strane su istakle povoljne tendencije u razvoju višestrane regionalne saradnje. Iz perspektive parlamentarne diplomatije veliki potencijal predstavlja ideja balkanskog međuparlamentarnog dijaloga, koji bi bio otvoren za balkanske, ruske i evropske partnere, kao i za ostale zainteresovane strane.U ovom višestranom dijalogu mogu se razmatrati aktuelna pitanja ekonomije, politike, regionalne i opšte-evropske bezbednosti, humanitarno-kulturne, ekspertsko-naučne, informacione saradnje, kao i drugi važni aspekti.
Poslanici su istakli da balkanski međuparlamentarni dijalog može da doprinese jačanju veza između prostora uključenih u evropske i evroazijske integracione procese, i ni u kom slučaju ga ne treba posmatrati kao pokušaj stvaranja protivteže bilo kakvoj naddržavnoj tvorevini.
Srpska strana je podvukla da u ovom trenutku u regionu Balkana broj faktora, koji doprinose jačanju regionalne saradnje, značajno prevazilazi postojeće nesuglasice. Regionalizacija Evrope je, takođe, važan primer koji doprinesi razvoju balkanskih veza.
Ruski parlamentarci su konstatovali da takav dijalog može da ima važnu ulogu u razvoju ekonomske saradnje i doprinese integraciji interesa Rusije, balkanskih zemalja i partnera iz EU, na primer, u energetskom sektoru. Integracioni faktor mogu da budu i infrastrukturni projekti koje Rusija ostvaruje u balkanskom regionu i direktna ulaganja kompanija iz Ruske Federacije.
Poslanici su podvukli da je u regionu Balkana već izražen određeni interes prema multilateralnom interparlamentarnom dijalogu i zato je potrebno aktivno nastaviti dalje u tom pravcu.
Delegacija Odbora za spoljne poslove Narodne skupštine imala je sastanke sa zamenikom ministra inostranih poslova Ruske Federacije V.G. Titovim kao i sa poslanicima Državne dume Ruske Federacije članovima grupe prijateljstva sa Srbijom. Danas, 17. aprila će biti održana zajednička sednica Odbora za spoljne poslove Narodne skupštine i Komiteta za međunarodne poslove Državne dume.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
utorak, 17. maj
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja