Sreda, 16. septembar 2009.

Delegacija Narodne skupštine razgovarala sa zvaničnicima Australije i srpskom dijasporom u toj zemlji

Tokom posete Australiji i razgovora u Kanberi članovi delegacije Narodne skupštine Republike Srbije na čelu sa predsednicom Prof. dr Slavicom Đukić-Dejanović su se susreli i razgovarali sa: Hari Dženkinsom, predsednikom Donjeg Doma parlamenta, Džonom Hogom, predsednikom Senata, Julijom Bišop, zamenicom lidera opozicije i MIP u senci, Stivenom Smitom, ministrom inostranih poslova, Tonijem Zapiom, predsednikom grupe prijateljstva Australija – Srbija, Lorijem Fergusonom, parlamentarnim sekretarom za multikulturalne poslove i Dejvidom Hokerom, zamenikom predsednika Komiteta za inostrane poslove.Tokom posete Australiji i razgovora u Kanberi članovi delegacije Narodne skupštine Republike Srbije na čelu sa predsednicom Prof. dr Slavicom Đukić-Dejanović su se susreli i razgovarali sa: Hari Dženkinsom, predsednikom Donjeg Doma parlamenta, Džonom Hogom, predsednikom Senata, Julijom Bišop, zamenicom lidera opozicije i MIP u senci, Stivenom Smitom, ministrom inostranih poslova, Tonijem Zapiom, predsednikom grupe prijateljstva Australija – Srbija, Lorijem Fergusonom, parlamentarnim sekretarom za multikulturalne poslove i Dejvidom Hokerom, zamenikom predsednika Komiteta za inostrane poslove.

Delegacija NSRS je u svim kontaktima i razgovorima pokrenula važna pitanja u vezi sa razvojem bilateralnih odnosa između Srbije i Australije. Među tim pitanjima najvažnija su: liberalizacija viznog režima od strane Australije, neophodnost potpisivanja Sporazuma o socijalnom osiguranju kao i Sporazuma o zdravstvenom osiguranju, razvoj vazdušnog saobraćaja, turizma, investicionih ulaganja Australije u Srbiju, razvoj prosvetne, kulturne, sportske i svih drugih oblika bilateralne saradnje između dve zemlje.

Predsednica NSRS je održala predavanje na uglednom australijskom Institutu za međunarodne odnose na temu: „Srbija i evropske integracije„. Skupu je prisustvovao širok auditorijum koji je pokazao izuzetno interesovanje za izlaganje kroz angažovanje u diskusiji.

Istoga dana članovi delegacije su se susreli sa srpskom dijasporom (predstavnici Srpskog sportskog centra–Bonerig, predstavnici srpskih klubova iz Novog Južnog Velsa, episkop australijsko – novozelandski gospodin Irinej, gradonačelnik Ferfilda i član parlamenta NJV Nik Lalić). U obraćanju predsednice dijaspori naglašeno je da je ovo prva poseta na tako visokom nivou Australiji i srpskoj dijaspori nakon 30 godina. Informisala je o ciljevima posete Australiji, kao i o temama o kojima je razgovarano u parlamentu Australije a koje su od značaja kako za odnose dve zemlje tako i konkretno za srpsku dijasporu u Australiji.

Drugog dana boravka delegacije NSRS Australiji obavljen je razgovor na TV i radio stanici SBS gde je predsednica Narodne skupštine Republike Srbije dala intervju u trajanju od 30 minuta.