Petak, 24. januar 2020.

Delegacija Narodne skupštine na zimskom zasedanju PS Saveta Evrope

Delegaciju Narodne skupštine Republike Srbije koja učestvuje na zimskom zasedanju Parlamentarne skupštine Saveta Evrope u Strazburu predvodiće šef Stalne delegacije NS RS u PS SE dr Aleksandra Tomić, a u sastavu delegacije će biti članovi delegacije Biljana Pantić Pilja, prof. dr Žarko Obradović, Elvira Kovač, Aleksandar Šešelj i Branka Stamenković i zamenik člana delegacije Dubravka Filipovski.


U sklopu gruzijskog predsedavanja Savetu Evrope gost Parlamentarne skupštine biće prva predsednica Gruzije Salome Zurabišvili koja će se najpre obratiti, a potom i odgovarati na pitanja parlamentaraca. Skupštini će se takođe obratiti i Igor Dodon, predsednik Republike Moldavije, David Zalkaliani, ministar spoljnih poslova Gruzije i predsednik Komiteta ministara Saveta Evrope, kao i Marija Pejčinović Burić, generalna sekretarka Saveta Evrope.

Među ključnim temama kojima će se Parlamentarna skupština baviti tokom petodnevnog zasedanja biće komplementarni zajednički postupak između Komiteta ministara i Skupštine kao odgovor na ozbiljnu povredu zakonskih obaveza države članice, funkcionisanje demokratskih institucija u Poljskoj, prijavljeni slučajevi političkih zatvorenika u Azerbejdžanu i minimalnim standardima za izborne sisteme. Poslanici će takođe raspravljati o pretnjama slobodi medija i bezbednosti novinara, kao i o zaštiti slobode veroispovesti na radnom mestu. Skupština će takođe održati i dve zajedničke debate – jedna o trgovini migranata i nestaloj deci izbeglica i migranata, a druga o turizmu transplantacije organa i trgovini ljudskim tkivima i ćelijama.

Parlamentarna skupština na ovom zasedanju izabraće sudije Evropskog suda za ljudska prava iz Francuske. Zasedanje Parlamentarne skupštine Saveta Evrope biće održano od 27. do 31. januara.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
četvrtak, 30. novembar
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar događaja