Utorak, 9. oktobar 2018.

Delegacija Narodne skupštine na jesenjem zasedanju PSSE

Delegacija Narodne skupštine Republike Srbije, koju čine šef delegacije dr Aleksandra Tomić i članovi i zamenici delegacije Biljana Pantić Pilja, Elvira Kovač, Aleksandar Šešelj, Dubravka Filipovski i Stefana Miladinović, učestvuje na jesenjem zasedanju Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) u Strazburu.


Među ključnim temama kojima će se Parlamentarna skupština baviti tokom petodnevnog zasedanja su uloga nacionalnih parlamenata u uspešnom procesu decentralizacije, osnaživanje žena kao ključnih aktera integracije, spajanje porodica izbeglica i migranata u zemljama članicama Saveta Evrope, ali i radikalizacija migranata i zajednica iseljenika u Evropi. Biće reči i o nuklearnoj bezbednosti i sigurnosti u Evropi, obezbeđivanju neometanog pristupa zemljama članicama mehanizmima Saveta Evrope i Ujedinjenih nacija za zaštitu ljudskih prava, kao i odnosu izraelskog pravosudnog sistema prema palestinskim maloletnicima.

Poslednje redovno zasedanje PSSE u ovoj godini posebno će obeležiti rasprava o jačanju procesa donošenja odluka u Parlamentarnoj skupštini u vezi sa kredencijalima i pravom glasa, u okviru koje će biti razmotreni predlozi za izmenu Poslovnika ove institucije.

Gost Parlamentarne skupštine biće ministar spoljnih poslova Tunisa Kemais Ženaui, koji će se poslanicima obratiti tokom drugog dana zasedanja.

Parlamentarna skupština na ovom zasedanju izabraće sudije Evropskog suda za ljudska prava iz Albanije i Norveške.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31