25.jun 2013.godine Delegacija Narodne skupštine na 49. COSAC-u u Dablinu

25.jun 2013.godine Delegacija Narodne skupštine na 49. COSAC-u u Dablinu

Četvrtak, 27. jun 2013.

Delegacija Narodne skupštine na 49.plenarnom sastanku Odbora za evropske poslove parlamenata zemalja članica EU (COSAC)

Delegacija Narodne skupštine učestvovala je na 49. plenarnom sastanku Odbora za evropske poslove parlamenata zemalja članica EU (COSAC), održanom od 23. do 25.juna 2013.godine u Dablinu, u okviru parlamentarne dimenzije irskog Predsedavanja Savetom ministara EU.


U delegaciji Narodne skupštine, koja je na 49. COSAC-u učestvovala u svojstvu posmatrača, a po pozivu predsednika Zajedničkog odbora za evropske poslove Parlamenta Irske, bili su članovi Odbora za evropske integracije Dragan Šormaz, Dijana Vukomanović i potpredsednica Narodne skupštine Gordana Čomić.
Na plenarnom sastanku u Dablinu učestvovali su članovi odbora za evropske poslove svih 27 država članica EU, kao i predstavnici parlamenata Hrvatske, koja ima status pristupajuće države, a od 1. jula ove godine i punopravne članice EU, kao i predstavnici parlamenta zemalja kandidata za članstvo Turske, Crne Gore i Islanda. Bili su prisutni i poslanici Evropskog parlamenta, kao i predstavnici Evropske komisije i Saveta ministara EU.
U delu Konferencije pod nazivom „Proširenje i politika susedstva-zadržavanje zamaha“, u ime delegacije Narodne skupštine, govorila je potpredsednica Gordana Čomić, i tom prilikom istakla da je proširenje EU za nas živa ideja, ne zbog našeg kašnjenja i same krize EU, već zbog samog dijaloga koji se nalazi u srži te politike. Srbija će nastaviti da aktivno učestvuje u dijalogu Beograda i Prištine, svesna da bez dijaloga nema ni regionalnog proširenja, kao ni izgradnje demokratije i vladavine prava. Želimo da naši evropski partneri razumeju da je napredak Srbije napredak i politike proširenja i istovremeno spoljnopolitički uspeh EU. Jedino politika koja je utemeljen na dijalogu, može doživeti uspeh, i Srbija je dokazala svoju posvećenost tom procesu, podjednako kao i sveobuhvatnim sprovedenim reformama. Potpredsednica Čomić je na kraju izrazila očekivanje da će Evropski savet, 28. Juna, odrediti datum za početak pregovora, odnosno, jasan i precizan odgovor u vezi sa daljim evropskim koracima Srbije.
Delagacija Narodne skupštine je na marginama sastanka u Dablinu, razgovarala sa predsednikom Odbora za evropske poslove nemačkog Bundestaga Gunterom Krihbaumom o predstojećem dobijanju datuma za početak pregovora, imajući u vidu da će pretposlednjeg dana zasedanja, 27. juna, nemački Bundestag doneti odluku o tome. Delegacija je u razgovorima podvukla da je naša zemlja učinila sve da sprovede neophodne reforme i ispuni neophodne uslove za članstvo, i dokazala svoju posvećenost dijalogu Beograda i Prištine. Krihabum je rekao da se očekuje ispunjavanje Plana implementacije Sporazuma o normalizaciji odnosa dve strane, kao i da će se sa pregovorima verovatno početi u januaru 2014. godine, kao i da će nakon održanog sastanka političkih grupa u Bundestagu, odlučiti da se Evropskoj komisiji da zeleno svetlo da pripremi pregovarački okvir.
Na marginama COSAC, delegacija Narodne skupštine je razgovarala sa predstavnicima Parlamenta Litvanije kojima se zahvalila na ratifikaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, kao i sa predstavnicima parlamenata Danske, Finske, Francuske, Hrvatske, Austrije i Rumunije.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
četvrtak, 1. decembar

Ceo kalendar dogadjaja