18. novembar 2013. delegacija Narodne skupštine Republike Srpske u poseti Narodnoj skupštini

18. novembar 2013. delegacija Narodne skupštine Republike Srpske u poseti Narodnoj skupštini

Ponedeljak, 18. novembar 2013.

Delegacija Narodne skupštine Republike Srpske u poseti Narodnoj skupštini

Delegacija Narodne skupštine Republike Srpske posetila je danas Narodnu skupštinu, na osnovu Protokola o saradnji Narodne skupštine Republike Srbije i Narodne skupštine Republike Srpske.


Delegacija je imala odvojene susrete sa predsednicima i članovima pet skupštinskih odbora, a tema svih susreta bila je unapređenje dalje saradnje između radnih tela Narodne skupštine Republike Srpske i Narodne skupštine Republike Srbije.
U razgovoru predsednice Odbora za evropske integracije Nataše Vučković i članova Odbora Dragana Šormaza i Vere Paunović sa predsednikom Odbora za evropske integracije i regionalnu saradnju Narodne skupštine Republike Srpske Branislavom Borenovićem razmenjena su iskustva u radu dva odbora, pri čemu je ocenjeno da regionalna saradnja predstavlja važan preduslov za dalju integraciju zemalja Zapadnog Balkana u Evropsku uniju. Nataša Vučković upoznala je sagovornika sa pripremom rezolucije kojom će se definisati buduća uloga Narodne skupštine u procesu pregovora sa Evropskom unijom. Ona je dodala i da je, pored intenzivne zakonodavne aktivnosti, Narodna skupština posvećena daljem razvoju međunarodne saradnje sa parlamentima zemalja Evropske unije.
Sagovornici su se složili da treba unaprediti saradnju u oblasti korišćenja pretpristupnih fondova Evropske unije, praćenja primene zakona i intenzivirati razmenu iskustva po pitanju usklađivanja propisa sa evropskim zakonodavstvom.
* * *
Predsednik Odbora za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja Zoran Babić sastao se sa predsednicom Administrativne komisije NS Republike Srpske Spomenkom Stevanović.
Tokom razgovora, predsednici dva odbora predstavili su rad, nadležnosti i obaveze Odbora i Komisije i razmenili mišljenja i iskustva vezana za rad radnih tela dve skupštine.
Predsednica Administrativne komisije NS Republike Srpske se posebno interesovala za zakonska rešenja kojima se regulišu prava i obaveze narodnih poslanika. Ona je poželela Srbiji uspeh u reformama koje se sprovode i istakla da je za Republiku Srpsku izuzetno važno da Srbija bude jaka zemlja.
Sastanku je, pored predsednika Odbora, prisustvovao i Momo Čolaković, član Odbora za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja.
* * *
Predsednik Odbora za kontrolu službi bezbednosti Jadranka Joksimović i zamenik predsednika Odbora za odbranu i unutrašnje poslove Miroslav Petković sastali su se sa predsednikom Odbora za bezbjednost Narodne skupštine Republike Srpske dr Nenadom Stevandićem.
U razgovoru je ocenjeno da ovaj susret predstavlja nastavak započete saradnje parlamentarnih odbora nadležnih za odbranu i bezbednost Republike Srbije i Republike Srpske koja treba da doprinese i unapređenju regionalne saradnje u ovoj oblasti.
Tokom susreta, predsednici parlamentarnih tela razmenili su mišljenja i iskustva vezana za kontrolu i nadzor parlamenata u oblasti odbrane i bezbednosti i dogovorili modalitete buduće saradnje. Posebno su se osvrnuli na borbu protiv kriminala i korupcije, kao velikog izazova bezbednosti u regionu i istakli neophodnost zajedničkih akcija i mehanizama koji treba da unaprede bezbednost celog regiona.
U razgovoru su učestvovali članovi Odbora za kontrolu službi bezbednosti Meho Omerović i Miroljub Stojčić i član Odbora za odbranu i unutrašnje poslove Milovan Drecun.
* * *
Predsednik Odbora za finansije i budžet Uroš Gostić i zamenik predsednika Odbora za privredu Radovan Višković su, u razgovoru sa predsednicom Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku dr Aleksandrom Tomić i zamenikom predsednika Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava Radojkom Obradovićem istakli značaj intenziviranja saradnje odbora nadležnih za finansije i privredu dva parlamenta, imajući u vidu da su Republika Srpska i Srbija značajni spoljnotrgovinski partneri. Tokom susreta, razgovaralo se i o nadležnostima i ovlašćenjima odbora dva parlamenta, sa posebnim osvrtom na kontrolnu funkciju.
Sastanku su prisustvovali i članovi Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava Slobodan Jeremić, dr Milorad Mijatović, prof. dr Vladimir Marinković i član Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku Zoran Anđelković.
* * *
Tokom susreta predsednika Odbora za obrazovanje, nauku, kulturu i informisanje Gordane Dukić i zamenika predsednika Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo Milana Kneževića, istaknuta je važnost intenziviranja saradnje odbora parlamenata dveju zamalja. Tim povodom predsednica Odbora za obrazovanje, nauku, kulturu i informisanje Gordana Dukić iznela je predlog da Filharmonija Republike Srpske, povodom obeležavanja Dana Republike Srpske, u Domu Narodne skupštine upriliči prikladan program. Takođe, predloženo je da se na proleće u Banja Luci organizuje okrugli sto povodom obeležavanja Prvog svetskog rata.
U razgovoru su učestvovali i članovi Odbora dr Neven Cvetićanin i Jovana Mehandžić Đurđić.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
nedelja, 3. decembar
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar događaja