24. septembar 2013. Delegacije Narodne skupštine posetila Parlament Slovačke

24. septembar 2013. Delegacije Narodne skupštine posetila Parlament Slovačke

Ponedeljak, 30. septembar 2013.

Delegacija Narodne skupštine Republike Srbije posetila Parlament Republike Slovačke

Delegacija Narodne skupštine Republike Srbije je, u okviru realizacije Twinning projekta „Jačanje kapaciteta Narodne skupštine u procesu evropskih integracija“ boravila u studijskoj poseti Parlamentu Slovačke od 24. do 27. septembra 2013. godine.


U Delegaciji su bili potpredsednica Narodne skupštine i članica Odbora za eropske integracije Gordana Čomić, član Odbora za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu Neđo Jovanović i član Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo Dragan Todorović.

U sastavu Delegacije su takođe bili predstavnici Službe Narodne skupštine: zamenik generalnog sekretara Mladen Mladenović, pomoćnik generalnog sekretara Mirjana Radaković, načelnica Odeljenja za evropske integracije Đordana Kurir i savetnica u Odeljenju za ustavno-pravni sistem i organizaciju vlasti Aleksandra Šašo.

Delegacija je imala više sastanaka sa predstavnicima Službe Parlamenta Slovačke, koji su prenosili iskustva Slovačke iz procesa pristupanja i pregovaranja sa Evropskom unijom. Članovi delegacije su se informisali o organizacionoj strukturi, poslovničkim odredbama i procedurama u Parlamentu Slovačke, a prisustvovali su i plenarnoj sednici Parlamenta na kojoj se razgovaralo o izmenama Poslovnika.

Članovi delegacije su takođe razgovorali sa potpredsednicom Parlamenta Slovačke Janom Lašakovom i članovima Poslaničke grupe prijateljstva sa Republikom Srbijom Leom Grečkovom i Peterom Muranskim. U toku posete, organizovan je razgovor sa zamenicima predsednika Odbora za evropske poslove Andrejom Kolesikom i Ivanom Štefanecom.

Tokom ovih razgovora ukazano je na izuzetno dobru saradnju između Republike Slovačke i Republike Srbije, činjenicu da je Parlament Slovačke bio prvi među članicama Evropske unije koji je ratifikovao Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, kao i da Republika Slovačka podržava teritorijalni integritet Republike Srbije i u tome će ostati dosledna. Takođe je bilo reči o mogućnosti unapređenja ekonomske i drugih vidova saradnje između dve zemlje, uz ukazivanje na izuzetno dobru saradnju koja postoji u pogledu položaja i prava slovačke nacionalne manjine u Republici Srbiji.

Posebna pažnja tokom razgovora je posvećena veoma dobroj saradnji između parlamenata Republike Slovačke i Republike Srbije, što otvara prostor za dalje unapređenje saradnje u drugim oblastima. Potpredsednica Narodne skupštine Gordana Čomić uputila je poziv potpredsednici Parlamenta Slovačke i delegaciji Odbora za evropske poslove Slovačke da učini uzvratnu posetu NSRS, odnosno Odboru za evropske integracije Narodne skupštine Republike Srbije.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
nedelja, 22. maj
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja