Sreda, 10. april 2019.

Delegacija Narodne skupštine na prolećnom zasedanju Parlamentarne skupštine Saveta Evrope

Delegacija Narodne skupštine u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope (PSSE) učestvuje na prolećnom zasedanju PSSE, koje se od 8. do 12. aprila održava u Strazburu.


U delegaciji koju predvodi dr Aleksandra Tomić učestvuju Biljana Pantić Pilja, Elvira Kovač, prof. dr Žarko Obradović, Dubravka Filipovski, Aleksandar Šešelj i Branka Stamenković.

Tokom današnjeg zasedanja član delegacije Narodne skupštine i predsednica Komiteta za jednakost i nediskriminaciju Elvira Kovač, predstavila je svoj izveštaj „Uloga i obaveze političkih lidera u borbi protiv govora mržnje i netolerancije“.

Očekuje se da tokom zasedanja, u okviru procesa monitoringa Srbije, bude imenovan novi (deveti po redu) koizvestilac, kao i da Komitet za politička pitanja i demokratiju održi razmenu mišljenja na temu situacije na Kosovu i Metohiji.

Veliku pažnju svih članova PSSE privukao je izveštaj „Uloga i misija Parlamentarne skupštine: glavni izazovi za budućnost“, izvestioca Tinija Koksa, kojim se teži prevazilaženju postojeće krize u PSSE uzrokovane suspenzijom mandata članova ruske delegacije. Na tekst izveštaja podnet je veći broj amandmana, uključujući i 10 amandmana grupe poslanika koji pripadaju grupi Evropskih konzervativaca. Jedan od podnosilaca ovih amandmana, usmerenih suprotno težnji prevazilaženja postojeće krize i uvođenja novih linija podela, bila je i član delegacije Branka Stamenković, u suprotnosti sa osnovnim linijama spoljne politike Republike Srbije, kao i vrednosti i napora same Organizacije.

Šef stalne delegacije dr Aleksandra Tomić istakla je da su svi članovi delegacije, izuzev Branke Stamenković, na linijama podrške spoljne politike Republike Srbije i povratka delegacije Ruske Federacije u PSSE, kako bi nesmetano uživala sva prava i obaveze, garantovane Statutom Saveta Evrope svim zemljama članicama Saveta Evrope.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30