6. oktobar 2019. Delegacija Narodne skupštine na jesenjem zasedanju PS OEBS

6. oktobar 2019. Delegacija Narodne skupštine na jesenjem zasedanju PS OEBS

Ponedeljak, 7. oktobar 2019.

Delegacija Narodne skupštine aktivno učestvovala na jesenjem zasedanju PS OEBS

Tokom jesenjeg zasedanja Parlamentarne skupštine OEBS, održanog u Marakešu, od 4. do 6. oktobra, članovi srpske delegacije su aktivno uzeli učešće u debati posvećenoj Mediteranskom forumu.


Delegaciju Narodne skupštine Republike Srbije predvodila je šefica delegacije Stefana Miladinović, a u njenom sastavu su bili narodni poslanici Dušica Stojković, Vesna Marković i Branimir Jovanović.

Ovogodišnji Mediteranski forum okupio je više od 200 parlamentaraca iz 56 država članica OEBS-a i država partnera, kao i brojne posmatrače i goste. Glavna tema jesenjeg zasedanja bila je „Promocija bezbednosti u regionu Evro – Mediterana: Uloga OEBSa i njegovih partnera”.

Učesnicima su se na početku zasedanja pozdravnim govorom obratili predsednik PS OEBS-a Georg Tserteli i predsednik Doma savetnika Kraljevine Maroko, Hakim Benhamah.

Parlamentarci država članica OEBS-a su tokom zasedanja raspravljali o ekonomskoj povezanosti zemalja Mediterana, klimatskim promenama i migracijama, saradnji afričkih zemalja sa regionom Mediterana i borbi protiv religijskog ekstremizma.

Šef stalne delegacije Stefana Miladinović, kao specijalni predstavnik PS OEBS za Digitalnu agendu, tokom zasedanja je ukazala na značaj procesa digitalizacije u savremenom društvu, a posebno je naglasila njenu važnost u zemljama članicama OEBS-a.

„Digitalizacija nesumnjivo utiče na sve segmente života. Ona unosi kvalitativne promene u celinu svakog društva i utiče na jedan sasvim novi način delovanja i razmišljanja. Nažalost, u pojedinim delovima sveta se značaj digitalizacije još uvek potcenjuje, uprkos naporima pojedinih faktora da podignu svest o njenoj važnosti. Usuđujem se da kažem da su korporativni sektor i sektor usluga otvoreniji po pitanju prihvatanja novih digitalnih rešenja. Na institucionalnom nivou, postoji svest o važnosti ovog procesa, međutim, implementacija bi mogla biti brža“, rekla je Stefana Miladinović.

Narodna poslanica Dušica Stojković je na panelu posvećenom klimatskim promenama predstavila napore Narodne skupštine Republike Srbije u pravcu usvajanja zakonodavnog okvira u ovoj oblasti.

„Klimatskih promena nije pošteđena nijedna oblast u svetu, mada neke trpe više od drugih. Srbija beleži sve više dana sa ekstremno visokim temperaturama, manje padavina leti, opasnost od poplava i šumskih požara je sve veća, šuma je sve manje, a tražnja energije za hlađenje raste. Kao kandidata za ulazak u EU, Srbiju svakako očekuje dosta obaveza u ovoj oblasti. Usvajanjem Strategije o klimatskim promena, konačno je uspostavljen nacionalni strateški i politički okvir borbe protiv klimatskih promena u skladu sa međunarodnim obavezama Srbije i njenim ciljevima smanjenja emisija gasova sa efektom staklene bašte – GHG.

Dosadašnje aktivnosti Srbije u procesima adaptacije na klimatske promene bile su primetne i nadamo se da će naš odgovor na njih doprineti bržem i celishodnijem organizovanju sistema adaptacija.”

Narodni poslanik Branimir Jovanović je učestvovao u radu ad hok komiteta posvećenom borbi protiv terorizma.

„Jedan od naših zadataka treba da bude da donosimo zakone koji će uticati da se preseku putevi finansiranja terorističkih organizacija. Mi smo u Srbiji pre dve decenije imali loše iskustvo kada su naši građani na teritoriji Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija bili žrtve terorističkih napada. Zbog toga znamo koliko je važno da se borimo protiv terorizma”, rekao je Branimir Jovanović.

U okviru panela na temu „Borba protiv religijske netrpeljivosti i diskriminacije zasnovane na religiji i verovanjima”, narodna poslanica Vesna Marković je upoznala učesnike panela sa tradicijom verske tolerancije u Republici Srbiji, ali i skrenula pažnju na nepoštovanje prava srpske zajednice na upotrebu ćiriličnog pisma kao i na problem uzurpacije imovine Srpske pravoslavne crkve u pojedinim zemljama jugoistočne Evrope.

„Ne možemo da govorimo o predrasudama prema pripadnicima samo jedne veroispovesti. Srbi se u nekim, nama susednim zemljama, suočavaju sa ozbiljnim kršenjem ljudskih prava. Mislim na pravo na jezik, pismo i veroispovest. Suočavamo se sa uzurpacijom imovine Srpske pravoslavne crkve. Mi samo želimo da se u tim zemljama primeni isti princip koji mi primenjujemo u svojoj zemlji prema pripadnicima naroda iz tih zemalja. Moramo negovati različitosti, jer multikulturalnost je najveća civilizacijska vrednost”, rekla je Vesna Marković.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 1