4. novembar 2021. Delegacija Narodne skupštine pri PS OEBS

4. novembar 2021. Delegacija Narodne skupštine pri PS OEBS

Četvrtak, 4. novembar 2021.

Delegacija NSRS pri PS OEBS učestvovala na jesenjem zasedanju PS OEBS

Delegacija Narodne skupšine pri PS OEBS je učestvovala na drugom danu jesenjeg zasedanja PS OEBS koje je održano u onlajn formatu 4. novembra 2021. godine.


Delegacija je bila u sledećem sastavu: Vesna Marković, šefica delegacije, Dušica Stojković i Predrag Rajić, članovi delegacije.

Drugi dan zasedanja je započeo sastankom Mediteranskog foruma. Mediteranski forum ima za cilj da unapredi mediteransku dimenziju rada Skupštine budući da je evropska bezbednost direktno povezana sa stabilnošći i bezbednošću u regionu Mediterana. U okviru Meditaranskog foruma se održavaju kontakti sa mediteranskim zemljama partnerima za saradnju i sprovode se aktivnosti vezane za podršku odnosima između mediteranskog područja i zemalja regiona OEBS.

Mediteranski forum je moderirao Paskal Alizar, specijalni predstavnik PS OEBS za mediteranske poslove. Otvarajući Mediteranski forum, prisutne učesnike je pozdravila predsednica PS OEBS Margareta Cederfeld. Ona je u svom uvodnom govoru skrenula pažnju prisutnih na značaj multilatretalizma i parlamentarne diplomatije. Potom, skupu se obratio Adam Halacinski, predsedavajući grupe ambasadora za saradnju sa OEBS partnerima iz regiona Mediterana, koji je upoznao prisutne sa projektima Borba protiv organizovanog kriminala i Kurs za mlade političke savetnike, koji se uz finansijsku pomoć OEBS sprovode u nekim od zemalja Mediterana partnerima OEBS.

Obraćanja koja su usledila bila su od strane šefova delegacija mediteranskih partnerskih zemalja Alžira, Egipta, Izraela, Jordana, Maroka, Tunisa i Palestinkog zakonodavnog saveta. Nakon njihovih obraćanja je otvorena debata učesnika.

U drugom delu dana, bila je održana parlamentarna konferencija na temu Trenutni bezbednosni izazovi: fokus na Avganistan. Konferenciji je predsedavala Margareta Cederfeld, predsednica PS OEBS. Učesnicima su se obratili troje predsednika tri generalna komiteta PS OEBS. Ričard Hadson (SAD), predsedavajući Komiteta za politička pitanja i bezbednost, Pere Joan Pons (Španija), predsedavajući Generalnog komiteta za ekonomska pitanja, nauku, tehnologiju i životnu sredina i Seren Maubornj (Francuska), predsedavajuća Generalnog komiteta za demokratiju, ljudska prava i humanitarna pitanja.

Ambasadorka Tule Urjola, direktorka OEBS Centra za prevenciju sukoba i zamenik šefa Sekretarijata OEBS je govorila o bezbednosnoj situaciji u Avganistanu, uz napomenu da OEBS mora biti deo odgovora, sa fokusom na dodatu vrednost koja može biti pruženu tom cilju.

Tokom otvorene debate, koja je usledila, učesnici su razmenili svoje stavove na temu trenutnih bezbednosnih izazova sa fokusom na Avganistan. Dušica Stojković, članica delegacije Narodne skupštine se obratila skupu i rekla da će talas migracija koji se preliva iz Avganistana najviše pogoditi zemlje koje se graniče sa Avganistanom, Iranom i Pakistanom, ali će se odraziti i na Evropu. Kako je navela, od 2 miliona avganistanskih izbeglica, trenutno je u Iranu 780.000 i Pakistanu 1,4 miliona. Po njenim rečima u Avganistanu ima više od 3 miliona interno raseljenih lica kojima je potrebna hitna pomoć. Najurgentnija je situacija u pograničnim oblastima sa Pakistanom gde su talibani praktično imali vlast već duže vreme, a pogotovo u ruralnim oblastima.

Dušica Stojković je konstatovala da je nakon povlačenja međunarodnih trupa iz Avganistana došlo do pogoršanja situacije u oblasti bezbednosti i ljudskih prava što zahteva veću međunarodnu aktivnost. „Pod vlašću talibana biti žena, devojčica, dete je jako teško usled problema ne samo sa bezbednošću već i sa kršenjem osnovnih ljudskih prava i sloboda, nasiljem, zlostavljanjem, kao i sa ekonomskom krizom koja je pogodila zemlju“ istakla je Stojković.

„Novac od međunarodne pomoći koji čini 75 odsto javne potrošnje zemlje je “presušio”. Drugi glavni izvor sredstava su doznake Avganistanaca koji žive i rade u inostranstvu što je u proseku iznosilo oko 800 miliona dolara godišnje pre nego što su talibani preuzeli vlast. Očekuje se i valutna kriza jer sve veći broj Avganistanaca svoju monetu avgani pretvaraju u dolar što podiže cene svakodnevnih potrepština, a snižava vrednost avganija“ rekla je Dušica Stojković.

Na kraju izlaganja, Dušica Stojković je informisala učesnike da je Srbija potpisala zajedničku izjavu američkog Stejt departmenta koji je pozvao sve države da poštuju i podrže bezbedan i organizovan odlazak stranih državljana i Avganistanaca koji žele da napuste zemlju. Izjavu je potpisalo 120 zemalja.

„I na kraju, imajući u vidu aktivnu ulogu i značaj Parlamentarne skupštine OEBS i njenog ad hok Komiteta za migracije, nema sumnje da je i u slučaju budućnosti Avganistana, ali i svih pogođenih područja i regiona upravo sada više nego ikada neophodna“ zaključila je Dušica Stojković.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6