26. novembar 2013. Delegacija Monitoring komiteta PS Saveta Evrope u poseti Narodnoj skupštini

26. novembar 2013. Delegacija Monitoring komiteta PS Saveta Evrope u poseti Narodnoj skupštini

Utorak, 26. novembar 2013.

Delegacija Monitoring komiteta PS Saveta Evrope u poseti Narodnoj skupštini

Koizvestioci Monitoring komiteta Parlamentarne skupštine Saveta Evrope za Srbiju Davit Harutinijan (Davit Hartyunyan) i Indrek Sar (Indrek Saar) razgovarali su danas u Domu Narodne skupštine, u odvojenim susretima, sa delegacijom Narodne skupštine u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope i članovima dva odbora Narodne skupštine.


Glavna tema razgovora bila je implementacija Rezolucije 1858 o poštovanju dužnosti i obaveza Srbije, kao i aktuelna politička situacija i napredak u demokratizaciji Srbije.
U razgovoru sa koizvestiocima Monitoring komiteta, Aleksandra Đurović, šef stalne delegacije je, govoreći o radu Narodne skupštine, istakla napredak u pogledu transparentnosti rada Parlamenta i primene kvota sistema, s obzirom da danas žene čine 33 odsto poslanika. Takođe je ukazala i na sve učestalije organizovanje javnog slušanja tokom procesa pripreme i usvajanja zakona. Đurović je dodala i da je Evropska komisija u svom izveštaju pohvalila napredak u radu Narodne skupštine. Ona je podvukla da Narodna skupština želi da radi u skladu sa preporukama Saveta Evrope i da je cilj delegacije Narodne skupštine u PS SE da se mišljenje građana Srbije čuje u Savetu Evrope. Aleksandra Đurović je zaključila da je Srbija spremna i zaslužuje da pređe u post monitoring fazu, sa čime su se složili i ostali članovi stalne delegacije koji su učestvovali u razgovoru. Tokom razgovora istaknuto je i da je Srbija u cilju borbe protiv korupcije usvojila novu Strategiju za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala i formirala Nacionalni ogranak Globalne organizacije parlamentaraca za borbu protiv korupcije (GOPAC).
U razgovoru su učestvovali i članovi delegacije Narodne skupštine u PS SE Miloš Aligrudić, Svetislava Bulajić i Stefana Miladinović.
* * *

U razgovoru članova Odbora za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu i delegacije Monitoring komiteta PS SE u centru pažnje bila je reforma pravosuđa. U ime Odbora, Vladimir Cvijan pozdravio je koizvestioce Monitoring komiteta i podsetio da je Narodna skupština usvojila Strategiju reforme pravosuđa koju je Venecijanska komisija pozitivno ocenila. Posebno je istakao da su nedavno usvojene izmene i dopune pravosudnih zakona donete u skladu sa ovom Strategijom. Članovi Odbora upoznali su goste sa delokrugom rada Odbora i donošenjem zakona koji su sastavni deo reforme pravosuđa. Ukazali su na potrebu daljeg jačanja kontrolne funkcije Narodne skupštine i naveli da se redovno razmatraju izveštaji o radu nadležnog Ministarstva, kao i izveštaji o primeni zakona, u skladu sa Rezolucijom o unapređenju zakonodavne politike koju je donela Narodna skupština. Takođe su naveli da se organizuju se javna slušanja, i okrugli stolovi, kao i da se kontrolna funkcija obavlja i kroz institut poslaničkih pitanja. Istakli su i dobru saradnju sa javnim sektorom, udruženjima i komorama, kao i predstavnicima civilnog društva.

U razgovoru su učestvovali članovi Odbora Srđan Miković, Svetislava Bulajić, Biljana Hasanović Korać, Laslo Varga i Mirna Kosanović.

* * *

Članovi Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Srđan Šajn, Petar Kuntić, Zlata Đerić, Vera Paunović, Tamara Tripić i Bojana Božanić, koje je predvodio predsednik Odbora Meho Omerović, takođe su se sastali sa delegacijom Monitorning komiteta PS SE. Koizvestilac Monitoring komiteta skupštine Saveta Evrope istakao je da su u fokusu ove posete borba protiv korupcije i organizovanog kriminala, prava nacionalnih manjina, decentralizacija i reforma pravosuđa. On je pozdravio ratifikaciju Konvencije o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici i izrazio nadu da će se saradnja sa Narodnom skupštinom nastaviti i u budućnosti. Predsednik Odbora Meho Omerović je, govoreći o radu i aktivnostima Odbora, istakao da Odbor posebnu pažnju posvećuje borbi protiv nasilja nad ženama, kao i zaštiti prava nacionalnih manjina u Srbiji. On je ocenio da Srbija ima odličan Zakon o zaštiti prava nacionalnih manjina i posebno naglasio značaj koji Zakon o parničnom postupku ima za pripadnike nacionalnih manjina, a zahvaljujući kome je između sedam i osam hiljada građana steklo pravo da bude upisano u matične knjige, uglavnom pripadnika romske nacionalne manjine. Tokom razgovora bilo je reči i o predstojećim izborima za članove nacionalnih saveta nacionalnih manjina, kao i o zaštiti prava pripadnika LGBT zajednice.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
četvrtak, 11. avgust
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja