27. mart 2019. Deseti sastanak Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje (foto: © European Union 2019 – EP/photographer)

27. mart 2019. Deseti sastanak Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje (foto: © European Union 2019 – EP/photographer)

Četvrtak, 28. mart 2019.

Deklaracija i preporuke sa desetog sastanka Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje EU i Srbije (POSP) usvojeni jednoglasno

Deseti sastanak Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje održan je u Strazburu, 27. marta 2019. godine. Na kraju sastanka jednoglasno su usvojeni Deklaracija i preporuke.


Delegacija Narodne skupštine u sledećem sastavu: dr Vladimir Orlić, Elvira Kovač, Dragan Šormaz, prof. dr Ljubiša Stojmirović, Vesna Marjanović, dr Milorad Mijatović i Vladimir Đurić, učestvovala je na desetom sastanku Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje EU i Srbije.

U razmeni stavova sa Parlamentarnim odborom učestvovali su: Jugoslav Milačić, savetnik ministra za evropske integracije i član Pregovaračkog tima, u ime Vlade Srbije, Đorđe Čiamba, delegat ministra za evropske poslove, u ime rumunskog predsedavanja Savetu EU, Hristos Makridis, vršilac dužnosti načelnika Odseka za Srbiju, Generalni direktorat za susedstvo i politiku proširenja, u ime Evropske komisije i Klajv Rambold, zamenik načelnika Odeljenja za Zapadni Balkan u Evropskoj službi za spoljne poslove, u ime Evropske službe za spoljne poslove.

Predsedavajući delegacije Evropskog parlamenta, Eduard Kukan istako je da Evropski parlament i dalje aktivno podržava evropske integracije Srbije. Napravio je kratak osvrt na Rezoluciju Evropskog parlamenta, koja je usvojena u novembru prošle godine, kao dokumenta u kome su predstavljene zvanične pozicije Evropskog parlamenta o napretku Srbije na putu evropskih integracija i pohvalio napredak Srbije na tom putu. Ukazao je da bi trebalo povećati vidljivost projekata koji se finansiraju iz sredstava EU.

Vladimir Orlić, predsedavajući delegacije Narodne skupštine, izrazio je zadovoljstvo zbog održavanja desetog, jubilarnog sastanka Parlamentarnog odbora i zahvalio Kukanu, ali i ostalim poslanicima Evropskog parlamenta na saradnji i podršci koju je Srbija od njih dobijala svih prethodnih godina, na svom evropskom putu. Istakao je da članstvo u EU ostaje glavni spoljnopolitički prioritet Srbije i da se ne mogu osporiti napori Srbije da sprovodi obaveze iz pregovaračkih poglavlja i akcionih planova kako bi postala članica EU 2025. godine. Rekao je da se mudrom i uravnoteženom politikom Srbija trudi da donosi najbolje moguće odluke i da odoleva brojnim izazovima, sa kojima se svakodnevno suočava, među kojima je svakako najveći – problem Kosova i Metohije.

Poslanici oba Parlamenta razmenili su stavove o svim bitnim segmentima pristupanja Srbije EU, kao i o dijalogu između Beograda i Prištine. Nakon završene diskusije, jednoglasno je usvojen sveobuhvatni tekst Deklaracije i preporuka, u kome je istaknut značaj procesa proširenja, kao jedan od ključnih prioriteta, a Evropska unija pozvana da se pridržava svog opredeljenja u tom pogledu.

U tekstu Deklaracije i preporuka Priština je pozvana da bez daljeg odlaganja ukine takse kojima se krši duh Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) i teksta Sporazuma o slobodnoj trgovini u Centralnoj Evropi (CEFTA); osuđen je nasilni ulazak u javni medijski servis, i naglašeno da je parlament institucija za rešavanje političkih razlika; potvrđeno je da je Sekretarijat Venecijanske komisije ocenio da je predlog koji je podnet Narodnoj skupštini u novembru 2018. godine pratio preporuke Mišljenja Venecijanske komisije. Takođe, pozdravljeni su pozitivni pomaci u srpskoj ekonomiji u smislu većeg ekonomskog rasta, smanjenja nezaposlenosti, stabilnih cena i dobrih budžetskih performansi, naglašena je važnost pristupa kojim se procena napretka svake zemlje vrši na osnovu pojedinačnih zasluga, kao i nedvosmislena podrška Srbiji u procesu evropskih integracija.

Tekst Deklaracije Evropski parlament i Narodna skupština usvojili su jednoglasno.

Kukan je rekao da mu je bila velika čast što je učestvovao u radu Parlamentarnog odbora svih prethodnih godina, a Orlić je izrazio nadu da će i ubuduće Srbija imati jake saveznike među poslanicima Evropskog parlamenta.

Naredni sastanak Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje biće održan 30. i 31. oktobra 2019. godine, u Beogradu.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5