Subota, 7. oktobar 2006.

Dečja nedelja u Domu Narodne skupštine

Pod pokroviteljstvom predsednika Narodne skupštine Republike Srbije Predraga Markovića, manifestacija „Kreda crta maštom“, održana jedanas, na platou ispred i u Domu Narodne skupštine.Pod pokroviteljstvom predsednika Narodne skupštine Republike Srbije Predraga Markovića, manifestacija „Kreda crta maštom“, održana jedanas, na platou ispred i u Domu Narodne skupštine.Na taj način, Narodna skupština Republike Srbije se uključila prvi put u proslavu Dečje nedelje, koja se održava tradicionalno još od 1934. godine, a ove godine se obeležava u Beogradu od 2. do 8. oktobra.

Oko 400 dece iz Beograda, Banja Luke, Skoplja, Burgasa, Cetinja i sa Kosova i Metohije, obišlo je Dom Narodne skupštine, a zatim su u velikoj sali učesnici manifestacije priredili kulturno-umetnički program. Gostima se obratio predsednik Organizacije “Deca Palilule”Branislav Jović, koji je naglasio značaj društvene brige o deci i afirmisanja njihovog stvaraštva. On je uručio plaketu predsedniku Narodne skupštine, u znak zahvalnosti što je prihvatio da bude domaćin manifestacije “Kreda crta maštom”.

Domaćin, predsednik Narodne skupštine Predrag Marković pozdravio je decu i pozvao ih da se igraju «i u kući i u dvorištu», jer nema dobre zemlje gde deca ne mogu slobodno da se igraju i u kući i u dvorištu i gde nema pravila igre. On je dodao da je tražio jasna pravila igre – igraj se ali ne ruši, raduj se ali nemoj nikoga da oštetiš. On je deci poručio da vode računa jedni o drugima, jer neki od njih imaju posebne potrebe i dodao da deca neće da prihvate da se igraju u svakoj kući i u svakom dvorištu, već samo tamo gde su im vrata otvorena i gde im se raduju, a Dom Narodne skupštine to jeste.

Decu je u skupštinskim klupama sačekao poziv da poslanicima upute poruke, tekstom ili crtežom. Ona su zatim kredama u boji oslikavala plato ispred Doma Narodne skupštine i svojim crtežima iskazivala talenat i maštovitost, ali i uputila poruke odraslima. Na kraju je stručni žiri proglasio i nagradio najuspešnije radove.

Učesnicima su podeljene knjige sa porukama dece poslanicima, koje su zabeležene tokom održavanja ove manifestacije u prethodne dve godine.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2