17. maj 2022. Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije sa predsednikom Parlamentarne skupštine Saveta Evrope

17. maj 2022. Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije sa predsednikom Parlamentarne skupštine Saveta Evrope

Utorak, 17. maj 2022.

Dačić razgovarao sa predsednikom PS SE Tinijom Koksom

Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Ivica Dačić susreo se danas sa predsednikom Parlamentarne skupštine Saveta Evrope Tinijem Koksom na marginama sednice Komiteta za politička pitanja i demokratiju PS SE u Grčkoj.


Tema razgovora bila su aktuelna politička pitanja koja su se našla i na dnevnom redu današnje sednice Komiteta, kao što su važnost multilateralizma za jačanje sigurnosti i odgovora na bezbednosne izazove u Evropi, ali i evropska perspektiva Zapadnog Balkana.

Predsednik Narodne skupštine istakao je još jednom da je članstvo u Evropskoj uniji glavni spoljnopolitički prioritet Republike Srbije i da će, nakon održanih izbora i formiranja nove vlade, Srbija još snažnije kroz unutrašnje reformske procese biti posvećena evropskom putu.

Predsednik Skupštine Dačić izrazio je zadovoljstvo što PSSE, kroz rad Komiteta za politička pitanja i demokratiju, razmatra pitanje evropske perspektive Zapadnog Balkana i nastoji da pronađe mehanizme i načine za podršku jasnoj perspektivi regiona i identifikuje oblasti u kojima Savet Evrope može da pomogne regionu na njegovom evropskom putu.

Predsednik Parlamentarne skupštine Saveta Evrope izrazio je zahvalnost za doprinos srpske delegacije radu PSSE koja je veoma aktivna, naročito ove godine kada je član srpske delegacije E. Kovač izabrana za potpredsednika PSSE. Izrazio je nadu da će se ovaj trend nastaviti i nakon formiranja novog saziva parlamenta. Prilikom razgovora pomenuo je brojene izazove sa kojima se susreće organizacija u svetlu krize zbog nestabilnosti na istoku Evrope.

Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Ivica Dačić iskoristio je priliku da pokrene pitanje nedavnog zahteva tzv. Kosova za članstvo u Savetu Evrope i da iznese našu poziciju i argumente koji potvrđuju da bi prijem tzv. Kosova u organizaciju bio u suprotnosti sa međunarodnim pravom, rezolucijom Saveta bezbednosti UN i vrednostima koje zastupa ova međunarodna organizacija, kao što su ljudska prava, ističući primer nedavnog kršenja prava srpskog stanovništva na Kosovu kome je uskraćeno pravo da učestvuje na referendumu i izborima.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
ponedeljak, 4. jul
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja