24. maj 2022. Predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić sa ambasadorkom Kraljevine Švedske u Republici Srbiji Anikom Ben David

24. maj 2022. Predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić sa ambasadorkom Kraljevine Švedske u Republici Srbiji Anikom Ben David

Utorak, 24. maj 2022.

Dačić razgovarao sa ambasadorkom Švedske u Srbiji Anikom Ben David

Predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić susreo se danas sa ambasadorkom Kraljevine Švedske u Republici Srbiji Anikom Ben David.


Predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić ocenio je da su bilateralni odnosi veoma dobri, a pre svega prijateljski, iskreni i otvoreni, o čemu svedoče uzajamne posete visokih zvaničnika dveju zemalja. Osvrnuo se na uspešnu posetu predsednika švedskog Riksdaga Andreasa Norlena Srbiji u avgustu prošle godine, te izrazio žaljenje što zbog obaveza u zemlji nije bio u prilici da uzvrti posetu. Istakao je da razumevanju i bliskosti dve zemlje doprinosi i brojna srpska dijaspora u Švedskoj.

Predsednik Skupštine Dačić naglasio je da postoji prostor za dodatno unapređenje saradnje na najvišem nivou, kroz dalju razmenu poseta i nastavak saradnje parlamentarnih odbora. Takođe, izrazio je zadovoljstvo činjenicom da je veliki broj švedskih investicija prisutan u Srbiji i dodao da je Srbija zainteresovana za proširenje saradnje u oblasti ekonomije.

Dačić je podvukao da je strateški cilj Srbije članstvo u EU i dodao da su nam iskustvo i podrška Švedske na tom putu dragoceni. S tim u vezi, naveo je da Narodna skupština donošenjem zakonskih akata, usklađuje domaće zakonodavstvo sa pravnim tekovinama Evropske unije.

Osvrnuo se na ciljeve održivog razvoja, u kom pogledu je Švedska među vodećim zemljama u Evropi i izrazio zainteresovanost da Švedska, razmenom iskustava pomogne Srbiji u uspešnom ostvarivanju pomenutih ciljeva.

Ambasadorka Ben David saglasila se i rekla da o dobroj saradnji svedoči i činjenica da je ambasada Kraljevine Švedske u Beogradu zapravo njihova druga najveća ambasada u Evropi.

Takođe se složila da dvema zemljama prioritet treba da bude jačanje političkog dijaloga i različitih oblika saradnje, s posebnim naglaskom na ekonomske odnose, s obzirom na veliki broj švedskih kompanija koje već posluju ovde, ali i određen broj privrednika koji su zainteresovani za investicije u Srbiju.

Ambasadorka Ben David je istakla da će Švedska nastaviti da podržava reforme Srbije i da prostor za saradnju postoji i na nivou parlamentarnih susreta, koje očekuje nakon konstituisanja novog saziva Skupštine i formiranja Grupe prijateljstva sa Švedskom.


Foto galerijaPrethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
utorak, 5. jul
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja