16. jun 2022. Predsednik Narodne skupštine i ministar spoljnih poslova Republike Turske

16. jun 2022. Predsednik Narodne skupštine i ministar spoljnih poslova Republike Turske

Četvrtak, 16. jun 2022.

Dačić održao sastanak sa ministrom spoljnih poslova Republike Turske Čavušogluom

Predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić susreo se danas sa ministrom spoljnih poslova Republike Turske Mevlutom Čavušogluom, koji boravi u bilateralnoj poseti Beogradu.


Za odnose između Srbije i Turske, predsednik Narodne skupštine je rekao da su tradicionalno prijateljski, ističući da se bilateralna saradnja nalazi na veoma visokom nivou i realizuje na gotovo svim poljima, o čemu svedoči i činjenica da je ovo četvrti susret sa ministrom Čavušogluom u poslednjih godinu dana.

Ukupnu međuparlamentarnu saradnju u prethodnom periodu predsednik Skupštine ocenio je kao veoma dobru, prijateljsku, kontinuiranu, te napomenuo da je svojom ustaljenom dinamikom pratila trend opštih bilateralnih odnosa.

Predsednik Skupštine Dačić rekao je da dobre političke odnose prate i razvijeni ekonomski odnosi, što je posebno važno u trenutnoj situaciji, kada je poljuljano globalno energetsko i ekonomsko tržište. Dačić je takođe istakao da je Republika Srbija značajnim promenama investicionog okvira doprinela stvaranju povoljnijeg poslovnog okruženja za kompanije koje imaju nameru da realizuju ulaganja na teritoriji Srbije. „Zainteresovani smo za unapređenje saradnje u sferi privlačenja turskih investicija kroz obezbeđivanje dugoročne podrške turskim investitorima u sprovođenju njihovih poslovnih namera, kako u postupku realizacije investicionih projekata, tako i u zaštiti stečenih prava investitora, a imajući u vidu stabilno poslovno okruženje i privlačni investicioni ambijent“, podvukao je Dačić.

Ministar Čavušoglu je izrazio zadovoljstvo zbog susreta sa svojim dugogodišnjim kolegom, sa kojim je imao prilike da sarađuje kao ministar spoljnih i ranije kao poslanik u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope. Istkao je da nas istorija naših odnosa obavezuje da nastavimo zajednički rad na jačanju sveukupnih odnosa i podršci miru i stabilnosti u regionu.

Ministar spoljnih poslova Turske Čavušoglu takođe je rekao da oba naroda imaju velike koristi od uspešne realizacije sporazuma, o čemu svedoči i nedavna odluka da se za međusobna putovanja koriste samo lične karte, što će dodatno podstaći poslovne i turističke posete u oba pravca. Uvođenjem redovnih letova iz Beograda do Ankare, kao i iz Niša i Kraljeva do Istanbula krajem 2021. značajno se osnažila povezanost dve države.

Sagovornici su takođe razmenili mišljenja o političkoj situaciji u Evropi i regionu.


Foto galerijaPrethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
četvrtak, 18. avgust
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja