5. oktobar 2021. Predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić na otvaranju sednice učeničkih parlamenata u okviru obeležavanja Dečije nedelje

5. oktobar 2021. Predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić na otvaranju sednice učeničkih parlamenata u okviru obeležavanja Dečije nedelje

Utorak, 5. oktobar 2021.

Dačić na otvaranju sednice učeničkih parlamenata u okviru obeležavanja Dečije nedelje

Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije i predsednik Odbora za prava deteta Ivica Dačić uvodnim obraćanjem otvorio je Učenički parlament na temu „Za svako dete! – važnost vršnjačke podrške u ostvarivanju prava deteta“, koja se održava u okviru obeležavanja Dečije nedelje.


Govor predsednika prenosimo vam u celosti:

Poštovana deco,
poštovani mladi parlamentarci,
dragi prijatelji,

Veliko mi je zadovoljstvo što danas mogu da otvorim sednicu Učeničkih parlamenata i da vas pozdravim u ime svih narodnih poslanika i članova Odbora za prava deteta Narodne skupštine Republike Srbije. Tradicionalno u Narodnoj skupštini se održavaju sednice učeničkih parlamenata. Danas je taj dan, jedan od posebnih i veoma lepih dana u radu Skupštine, danas ste svoje školske klupe zamenili skupštinskim klupama, a nama je važno da čujemo šta imate da nam poručite sa ove skupštinske govornice.

Narodna skupština, ovim, želi da ukaže na značaj i doprinese jačanju Učeničkog parlamenta, kao jednog od oblika učešća dece u donošenju odluka. Rad Učeničkog parlamenta temelji se na Konvenciji o pravima deteta kao najvažnijem dokumentu za planiranje i realizaciju aktivnosti u toku Dečije nedelje.

Današnja sednica učeničkih parlamenata biće posvećena važnosti vršnjačke podrške u ostvarivanju prava deteta, kao i važnosti učešća dece u društvenom životu. Ovo je prilika da deca iz svog ugla ukažu na značaj koji pridaju ovoj temi, da razmene iskustva, predstave izazove i probleme sa kojima se svakodnevno suočavaju.

Dete ima pravo na slobodno izražavanje sopstvenog mišljenja i pravo da se njegovo mišljenje uzme u obzir u svim stvarima i postupcima koja ga se tiču. Slušanje i uvažavanje onog što deca imaju da kažu, davanjem prostora deci da izraze svoje mišljenje, uzimajući u obzir njihov uzrast i razvojne mogućnosti, omogućavanje da učestvuju u procesu donošenja odluka o stvarima koja se odnose na njih, sve to podstiče i insistira na „vidljivosti“ dece i mladih.

Veće učešće vas mladih povlači i vaš veći doprinos i uticaj na društvo, a to povećava razumevanje i prihvatanje vaših ideja, želja i potreba.

Vršnjačka podrška je bitna za socijalni i emocionalni razvoj dece i mladih, i moramo na nju da gledamo kao na dvosmeran proces jer mladi, pružanjem, kao i prihvatanjem vršnjačke podrške, stiču važne veštine, uključujući veće samopouzdanje, osećaj odgovornosti, aktivno slušanje, empatiju i komunikacione veštine.

Vršnjačka podrška doprinosi stvaranju pozitivnog školskog okruženja i podsticajne atmosfere, jer učenici koji pružaju vršnjačku podršku neprocenjiva su podrška učenicima koji imaju malo prijatelja ili ih uopšte nemaju, zatim učenicima koji se nađu u neprijatnim ili nasilnim situacijama, kao i učenicima koji imaju problema u učenju.

Upravo vi mladi, o svojim problemima i situacijama, radije razgovarate sa svojim vršnjacima i skloniji ste da poslušate njihove savete i mišljenja!

Pored međusobne vršnjačke podrške i promocije pozitivnog ponašanja, važno je da govorimo o tome da li razumemo probleme u vezi sa vršnjačkim nasiljem, kao i o značaju podrške deci iz ranjivih grupa, a sve u cilju podsticanja pozitivne klime u kojoj se različitosti prihvataju i poštuju. Zato je vršnjačka podrška izuzetno važna i u nastavi na daljinu radi davanja podrške u sticanju digitalnih veština i korišćenja različitih digitalnih tehnologija ali i u slučajevima digitalnog nasilja.

Da bi dete u potpunosti ostvarilo svoja prava, osećalo se dobro, srećno i gradilo pozitivnu sliku o sebi, potrebno je da su očekivanja okoline u skladu sa njegovim mogućnostima i sposobnostima.

Mi smo tu da vas podstičemo, edukujemo i usmeravamo u pružanju vršnjačke podrške, da vam damo odgovore na vaša pitanja, pružimo pomoć u razrešavanju dilema, a sve u cilju da vas mlade usmerimo prema pozitivnim primerima.

Mislim da je važno da se na ovom skupu, svi zajedno, složimo da je vršnjačka podrška izuzetno važna za ostvarivanje prava deteta, kao i učešće mladih u društvenom životu.
Izuzetno mi je drago što ćete na današnjoj sednici Učeničkih parlamenata, kroz debatu, izneti vršnjacima svoja iskustva i znanja o vršnjačkoj podršci, a vaši zaključci i preporuke daće značajan doprinos daljem unapređenju podrške u ostvarivanju dečijih prava.

Sa velikim zadovoljstvom zvanično otvaram sednicu Učeničkih parlamenata i svima želim uspešan i srećan rad!

Hvala i dobrodošli u Narodnu skupštinu!


Video (1)

Utorak, 5. oktobar 2021. | obraćanje predsednika Narodne skupštine i Odbora za prava deteta na Sednici učeničkih parlamenata 05.10.2021.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6