15. decembar 2020. Predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić na konferenciji Svet u 2021.

15. decembar 2020. Predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić na konferenciji Svet u 2021.

Utorak, 15. decembar 2020.

Dačić na konferenciji Svet u 2021: Srbija je spremno dočekala krizu izazvanu pandemijom Covid 19

Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Ivica Dačić obratio se pozdravnim govorom učesnicima konferencije Svet u 2021. gde je istakao da pandemija virusa Korona menja svet koji smo poznavali do pre samo godinu dana, kao i da, kako će izgledati svet iduće godine i u godinama ispred nas, zavisi od odluka koje budemo donosili danas.


Dačić je na uvodom delu svog obraćanja dodao da na ovu Konferenciju gleda kao na važnu priliku da pokušamo da oblikujemo budućnost, tako što ćemo najpre dobro prepoznati šta nas je zadesilo u godini na izmaku i kako smo se prema tim izazovima postavili.

„Ne možemo da biramo kada će kriza da nastupi, ali ono što možemo i što smo dužni da uradimo, je da budemo pripremljeni za njen dolazak. Srbija je spremno dočekala krizu, u svakom smislu – i kada je reč o spremnosti našeg zdravstvenog sistema da očuva narodno zdravlje, i u oblasti ekonomije, socijalne zaštite i očuvanja životnog standarda, ali i u pogledu normalnog odvijanja svih demokratskih političkih procesa. Vremenska distanca od početka pandemije pa do danas, daje nam puno pravo da to konstatujemo”, kazao je Dačić i dodao da je to zato što je u prethodnom periodu postignuta ekonomska stabilnost i stalni rast.

„Srbija je u uslovima krize uspela ne samo da očuva radna mesta i nesmetane privredne tokove, već je nastavila da privlači investicije i da razvija svoje strateške infrastrukturne projekte. Ovo ne bi bilo moguće bez vanrednog angažovanja celog našeg sistema, počev od predsednika Republike, Vlade, parlamenta, pa do lokalnih samouprava. A naročito ne bi bilo moguće bez ogromne odgovornosti i solidarnosti naših građana, koji su se u vreme krize posvetili jedni drugima, i u ogromnoj većini stali iza mera i preporuka koje su dolazile od države”, istakao je ovom prilikom predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić.

Dačić je rekao da je siguran da već sada možemo da sumiramo da su se Srbija i njeni građani izborili sa najvećom krizom svog vremena, na način koji će im služiti na čast i ponos pred budućim generacijama.

„Pošto ni u kriznoj 2020. godini nismo odustali od naših ambicioznih razvojnih planova i strategija, to svakako nećemo uraditi ni u godini koja je pred nama i za koju s pravom očekujemo da će biti neuporedivo stabilnija i predvidiva. Imamo mnogo razloga da budemo optimisti. Pre svega, očekujemo normalizaciju zdravstvenih prilika, s obzirom na dostupnost vakcina protiv Kovida-19, na čijoj nabavci naši državni organi intenzivno rade. Ispunjavanjem ovog nezaobilaznog preduslova, otvaraju nam se vrata za potpunu konsolidaciju naših ekonomskih prilika i nastavak rasta. Ovakva očekivanja su realna zato što je u periodu krize Srbija na samom evropskom vrhu kada je reč o očuvanju rasta i drugih pozitivnih ekonomskih parametara, što je konstatovala i Evropska komisija. To je zamajac i za nastavak privlačenja direktnih stranih investicija, po čemu smo već godinama ubedljivi rekorder u ovom delu Evrope”, rekao je Dačić.

On je dodao, da sa stanovišta reformi, Srbija je više nego spremna da nastavi svoje pristupne pregovore sa Evropskom unijom, što je i dalje naš spoljnopolitički prioritet.

„Očekujem od vas i od ove konferencije da ponudite dobre savete, kreativne ideje i dobru nameru, kako bismo svi zajedno u narednoj godini mogli da se pohvalimo novim uspesima i napretkom Srbije”, istakao je ovom prilikom Ivica Dačić.

Govor predsednika Narodne skupštine Ivice Dačića vam prenosimo u celosti:

„Gospodine predsedniče,

Poštovani članovi vlade,

Vaše ekselencije,

Uvaženi učesnici konferencije,

želim vam dobrodošlicu u Narodnu skupštinu, koja je i ove godine domaćin ove značajne konferencije, na kojoj ćemo, nadam se, dati bar neke odgovore na brojna pitanja koja su ove godine otvorena u ekonomskom, političkom i kulturnom životu Srbije, Evrope i sveta.

Iza nas je po mnogo čemu jedinstvena godina u novijoj istoriji, ona je obeležena izazovima sa kojima se ni naša zemlja, ali ni savremena civilizacija nisu suočile u ovoj generaciji. Pandemija virusa Korona menja svet koji smo poznavali do pre samo godinu dana, i u toj promeni učestvujemo svi. Kako će sve izgledati iduće godine i u godinama ispred nas, zavisi od odluka koje budemo donosili danas. I zato na ovu našu konferenciju gledam kao na važnu priliku da pokušamo da oblikujemo budućnost, tako što ćemo najpre dobro prepoznati šta nas je zadesilo u godini na izmaku i kako smo se prema tim izazovima postavili.

Pre nešto manje od godinu dana, krajem februara, boravio sam u svojstvu ministra spoljnih poslova Srbije u zvaničnoj poseti Kini i razgovarao sa njenim najvišim zvaničnicima. Iako je Kina već tada bila pogođena epidemijom Kovida-19, a u njoj su vladale oštre mere karantina, niko nije mogao da proceni kojom brzinom i intenzitetom će se virus širiti svetom i kakve će posledice da izazove. Sama činjenica da ste i tada mogli da putujete po svetu radi važnih državnih poseta, govori o tome da smo pre samo devet meseci živeli u uverenju da naša svakodnevica ipak neće biti promenjena u velikoj meri.

Ne možemo da biramo kada će kriza da nastupi, ali ono što možemo i što smo dužni da uradimo, je da budemo pripremljeni za njen dolazak. Srbija je spremno dočekala krizu, u svakom smislu – i kada je reč o spremnosti našeg zdravstvenog sistema da očuva narodno zdravlje, i u oblasti ekonomije, socijalne zaštite i očuvanja životnog standarda, ali i u pogledu normalnog odvijanja svih demokratskih političkih procesa. Vremenska distanca od početka pandemije pa do danas, daje nam puno pravo da to konstatujemo.

Zato što je u prethodnom periodu postigla ekonomsku stabilnost i stalni rast, Srbija je u uslovima krize uspela ne samo da očuva radna mesta i nesmetane privredne tokove, već je nastavila da privlači investicije i da razvija svoje strateške infrastrukturne projekte. Ovo ne bi bilo moguće bez vanrednog angažovanja celog našeg sistema, počev od predsednika Republike, Vlade, parlamenta, pa do lokalnih samouprava. A naročito ne bi bilo moguće bez ogromne odgovornosti i solidarnosti naših građana, koji su se u vreme krize posvetili jedni drugima, i u ogromnoj većini stali iza mera i preporuka koje su dolazile od države. Kako god da se stvari budu razvijale u vremenu pred nama, a ubeđen sam da idemo ka zalasku i gašenju krize, siguran sam da već sada možemo da sumiramo da su se Srbija i njeni građani izborili sa najvećom krizom svog vremena. Na način koji će im služiti na čast i ponos pred budućim generacijama.
Kao što vam je poznato, vanredne okolnosti jesu na trenutak uzdrmale, ali nisu poremetile ni naš demokratski, politički život, a najbolji dokaz je to što smo uspeli da organizujemo i sprovedemo redovne parlamentarne i lokalne izbore po punim demokratskim standardima. Srbija je ovog juna bila među prvim evropskim državama koje su uprkos krizi i vanrednim okolnostima sprovele izbore, a to je posle nas, siguran sam i uz neka naša iskustva, urađeno i u nekoliko drugih evropskih zemalja. Konstituisanjem Narodne skupštine, a potom Vlade i donošenjem drugih važnih odluka, nismo dopustili da ekstremne društvene okolnosti ometu demokratski politički život i njegov razvoj. Podsećam vas da smo pre nekoliko dana, ovde u parlamentu, u redovnom roku i proceduri usvojili i budžet za narednu godinu, što je još jedan dokaz stabilnosti i vitalnosti celog našeg sistema u vreme krize.

Dame i gospodo,

pošto ni u kriznoj 2020. godini nismo odustali od naših ambicioznih razvojnih planova i strategija, to svakako nećemo uraditi ni u godini koja je pred nama i za koju s pravom očekujemo da će biti neuporedivo stabilnija i predvidiva. Imamo mnogo razloga da budemo optimisti. Pre svega, očekujemo normalizaciju zdravstvenih prilika, s obzirom na dostupnost vakcina protiv Kovida-19, na čijoj nabavci naši državni organi intenzivno rade. Ispunjavanjem ovog nezaobilaznog preduslova, otvaraju nam se vrata za potpunu konsolidaciju naših ekonomskih prilika i nastavak rasta. Ovakva očekivanja su realna zato što je u periodu krize Srbija na samom evropskom vrhu kada je reč o očuvanju rasta i drugih pozitivnih ekonomskih parametara, što je konstatovala i Evropska komisija. To je zamajac i za nastavak privlačenja direktnih stranih investicija, po čemu smo već godinama ubedvljivi rekorder u ovom delu Evrope. Sa stanovišta reformi, Srbija je više nego spremna da nastavi svoje pristupne pregovore sa Evropskom unijom, što je i dalje naš spoljnopolitički prioritet. Period posle krize dočekujemo spremni, pa čak i sa nestrpljenjem kako bismo ispoljili sve svoje društvene i ekonomske potencijale u punoj meri. Očekujem od vas i od ove konferencije da ponudite dobre savete, kreativne ideje i dobru nameru, kako bismo svi zajedno u narednoj godini mogli da se pohvalimo novim uspesima i napretkom Srbije.

Još jednom – uz zahvalnost organizatorima što nastavlja ovu lepu tradiciju, želim Vam dobrodošlicu i uspešan rad ove konferencije!

Hvala!”


Foto galerija


Video (1)

Utorak, 15. decembar 2020. | obraćanje predsednika Narodne skupštine Ivice Dačića na konferenciji Svet u 2021. godini 15.12.2020.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6