26. novembar 2020. predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Ivica Dačić

26. novembar 2020. predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Ivica Dačić

Četvrtak, 26. novembar 2020.

Dačiću i dalje stižu čestitke povodom postavljenja za predsednika Narodne skupštine

Ivica Dačić primio je mnogobrojne čestitke povodom izbora na mesto predsednika Narodne skupštine Republike Srbije, a čestitke i uspeh u radu predsedniku Narodne skupštine poželeli su i predsednik predstavničkog Doma Nacionalne skupštine Republike Belorusije, državni savetnik i ministar inostranih poslova Narodne Republike Kine, predsednik Velikog državnog hurala Mongolije, ministar spoljnih poslova Republike Azerbejdžan, ministar spoljnih poslova Republike Letonije, predsednik Rigikogua, sekretar Svete stolice za odnose sa državama, državni savetnik Republike Savez Mjanmara, direktor Populacionog fonda UN za Srbiju i predstavnik Visokog komesarijata UN za Izbeglice.


Vladimir Andrejčenko, predsednik predstavničkog Doma Nacionalne skupštine Republike Belorusije istakao je u pismu čestitki Ivici Dačiću da je uveren da će njegovo bogato iskustvo državnog funkcionera i izuzetne lične osobine biti ključ za uspešan rad Skupštine Srbije.

“Računam na Vašu aktivnu podršku razvoju međuparlamentarne saradnje Belorusije i Srbije, kao i jačanje prijateljskih međudržavnih odnosa i uzajamno korisne saradnje”.

Državni savetnik i ministar inostranih poslova Narodne Republike Kine Vang Ji uputio je Ivici Dačiću tople čestitke na izboru za predsednika Narodne skupštine Republike Srbije i poželeo mu puno novih i velikih uspeha na važnoj funkciji na kojoj je postavljen.

“Vi ste veliki prijatelj kineskog naroda. Dali ste veliki doprinos razvoju kinesko-srpskih odnosa i saradnje ministarstva spoljnih poslova naše dve zemlje. U februaru ove godine, u specijalnim trenucima kada se kineski narod borio protiv virusa Kovid 19, učinili ste posetu Kini i time dali snažnu podršku kineskoj strani. Kineska strana će to zauvek pamtiti. Uveren sam da ćete se na novoj funkciji i dalje zalagati za unapređenje prijateljstva Kine i Srbije i razmene i saradnje u različitim oblastima”.

Gombožav Zandanišatar, izrazio je u ime Velikog državnog hurala Mongolije i u svoje ime iskrene čestitke povodom izbora za predsednika Narodne skupštine Republike Srbije.

“Čvrsto verujem da će saradnja između zakonodavnih organa naših naroda imati suštinsku ulogu u jačanju prijateljskih odnosa Mongolije i Srbije. Biće mi drago da sarađujem sa Vašom Ekselencijom kako bismo dalje razvijali bilateralne odnose i saradnju, posebno odnose i veze između naša dva parlamenta”, istakao je Gombožav Zandanišatar.

Edgar Rinčevič je u svom pismu upućenom Ivici Dačiću rekao da mu upućuje izraze zahvalnosti za uspešnu saradnju koju su ostvarili dok je vršio funkciju ministra spoljnih poslova.

“Drago mi je što smo, tražeći zajedničke interese. Uspeli da održavamo i dalje jačamo prijateljske odnose između naših dveju zemalja i ministarstva. Želeo bih da iskoristim ovu priliku da izrazim iskrene čestitke povodom Vašeg stupanja na dužnost Narodne skupštine Republike Srbije i da Vam poželim puno uspeha”, rekao je ministar spoljnih poslova Republike Letonije.

Predsednik Rigikogua Hen Poluas je u ime Rigikogua i u svoje lično ime izrazio iskrenu zahvalnost i poželeo Ivici Dačiću sve najbolje povodom izbora za predsednika Narodne skupštine Srbije.

“Ovaj uspeh je dokaz Vaših prethodnih ostvarenja i želim Vam puno uspeha u nastavku obavljanja zahtevnih dužnosti koje nova funkcija podrazumeva. Sa zadovoljstvom konstatujem da su odnosi između Srbije i Estonije bili konstruktivni i snažni, tako da postoji stabilna osnova za našu saradnju i zajedničko delovanje dve zemlje u različitim oblastima. Uveren sam da parlamentarna diplomatija igra važnu ulogu u rešavanju sve zahtevnijih izazova današnjice i još jednom bih želeo da izrazim spremnost da intenziviramo saradnju između naša dva zakonodavna tela, na nivou parlamentarnih grupa prijateljstva i pojedinačnih poslanika kada se globalna borba sa pandemijom Kovid 19 završi. Koristim i obu priliku, dragi kolega, da Vama i narodu Srbije poželim dobro zdravlje i snagu za prevazilaženje globalne krize”, istakao je Hen Poluas.

Pol R. Galager, sekretar Svete stolice za odnose sa državama izrazio je u svom pismu upućenom predsedniku Narodne skupštine Ivici Dačiću iskrenu zahvalnost na odličnoj saradnji i prijateljstvu, prisećajući se srdačnih sastanaka i razgovora koje su vodili proteklih šest godina što je pomoglo da se ostvare snažniji odnosi između Republike Srbije i Svete stolice i da se prepoznaju mnoge oblasti istinske bilateralne saradnje.

“Uveren sam da ćete na položaju predsednika Narodne skupštine Republike Srbije, centra demokratije Vaše zemlje, nastaviti svoj dragoceni rad u srpskim institucijama. Uz najbolje želje u Vašoj novoj ulozi kao Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije, molim Vas, Vaša ekselencijo, prihvatite izraze najdubljeg poštovanja”, istakao je sekretar Svete stolice za odnose sa državama.

Ministar spoljnih poslova Republike Azerbejdžan Džejhun Bajramov je istakao zahvalnost na ogromnom doprinosu razvoju uspešnih odnosa između Azerbejdžana i Srbije tokom mandata Ivice Dačića kao ministra spoljnih odnosa

“Iskoristio bi obu priliku da Vam zahvalim na ogromnom doprinosu razvoju uspešnih odnosa između naših zemalja tokom Vašeg mandata kao ministra spoljnih poslova Srbije. Verujem da će prijateljski odnos između naše dve zemlje i dalje ostati na najvišem mogućem nivou. Takođe, najiskrenije želim da Vam čestitam na imenovanju za predsednika Narodne skupštine i da Vam poželim svaki uspeh u budućem radu”.

Državni savetnik Republke Savez Mjanmara, Aung San Si Ći je čestitao Ivici Dačiću na dostignućima koje je ostvario na prethodnim funkcijama, kao i na izboru za važnu dužnost predsednika Narodne skupštine Republike Srbije.

“Sa zadovoljstvom se sećam Vaše posete Mjanmaru u januaru 2019. kada smo se dogovorili da ćemo zajedničkim snagama postojeće prijateljstvo i blisku saradnju podići na novi nivo, u korist naša dva naroda. Iskreno cenim trud koji ste tokom mandata uložili kako biste očuvali prijateljske veze i proširili saradnju u raznim oblastima od zajedničkog interesa. Uveren sam da će postojeće prijateljske veze i bliska saradnja između naše dve zemlje nastaviti da cvetaju i u budućnosti. Drago mi je da ćete na novoj funkciji nastaviti da doprinosite daljem napretku naših bilateralnih veza i saradnje”, rekao je u svom pismu čestitki Aung San Su Ći.

“Dozvolite mi da Vam kao direktor Populacionog fonda UN za Srbiju u ime Populacionog fonda UN iskreno čestitam na izboru za predsednika Narodne skupštine”, napisao je Džon Kenedi Mosoti u pismu upućenom Ivici Dačiću i istakao da Populacioni fond UN veruje da je partnerstvo sa parlamentom od suštinskog značaja kako bi se ostvarila podrška Programa delovanja Međunarodne konferencije za populaciju i razvoj i Ciljeva održivog razvoja.

“Parlamentarci su most između naroda i njihovih Vlada, oni služe kako bi se zalagali za prava i potrebe ljudi. Kroz usvajanje i unapređenje relevantnih zakona i politika, parlamentarci pomažu da se stvori sredina pogodna za ostvarivanje ciljeva Međunarodne konferencije za populaciju i razvoj i ciljeva održivog razvoja. Rad Populacionog fonda UN u Republici Srbiji je u potpunosti u skladu sa prioritetima Vlade, deo je okvira o saradnji UN u Republici Srbiji za održivi razvoj 2021 – 2025 i generalno njime koordiniše stalni koordinator UN. Biće mi drago da se ponovo sretnem sa Vama sada u Vašem novom svojstvu, kao i da razgovaramo o načinima na koje možemo da sarađujemo u okviru novog Programskog dokumenta Populacionog fonda za Republiku Srbiju za period 2021 – 2025 u oblastima populacione dinamike”.

Predstavnik Visokog komesarijata UN za Izbeglice Frančeska Boneli je u svom pismu čestitki upućenom Ivici Dačiću iskreno čestitala na izboru za predsednika Narodne skupštine Republike Srbije i zahvalila se na odličnoj dugogodišnjoj saradnji tokom mandata na funkciji ministra spoljnih poslova kao i na zajedničkom radu u okviru Globalnog foruma za izbeglice, gde je Srbija pokazala liderstvo, viziju i odgovornost za izbeglice.

“Visoki komesarijat UN za izbeglice će nastaviti da lobira za jačanje međunarodne podrške i pomoći u vezi sa tehničkom ekspertizom i izgradnjom kapaciteta nadležnih državnih organa, kako bi se dalje unapredila zaštita lica koje UNHCR zbrinjava u Srbiji. Radujem se skorom susretu i budućoj saradnji”, istakla je Frančeska Boneli.


Foto galerijaPrethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
nedelja, 24. januar
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja