20. novembar 2020. predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Ivica Dačić na onlajn nacionalnoj konferenciji „Prava deteta u doba KOVID-19“

20. novembar 2020. predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Ivica Dačić na onlajn nacionalnoj konferenciji „Prava deteta u doba KOVID-19“

Petak, 20. novembar 2020.

Dačić na onlajn nacionalnoj konferenciji „Prava deteta u doba KOVID-19“

Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Ivica Dačić učestvovao je na onlajn nacionalnoj konferenciji „Prava deteta u doba KOVID-19“ gde je istakao da mu je zadovoljstvo što ima priliku da se obrati u ime Narodne skupštine Republike Srbije i Odbora za prava deteta povodom obeležavanja ovog važnog dana - 20. novembra, Svetskog dana deteta.


Dačić je istakao da ovaj međunarodni događaj obeležavamo kako bi skrenuli pažnju javnosti na obaveze koje društvo ima prema svojim najmlađim članovima.

“Kao što znate, na današnji dan 1989. godine, u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija usvojena je Konvencija o pravima deteta, a tadašnja SFRJ je je godinu dana kasnije, u decembru 1990. godine, među prvim državama u svetu, ratifikovala Konvenciju o pravima deteta i tako se obavezala da svoj deci obezbedi jednaka prava”, rekao je ovom prilikom Dačić i dodao da Republika Srbija, od potvrđivanja Konvencije o pravima deteta pa sve do danas - već punu 31 godinu pokazuje potpunu i kontinuiranu posvećenost zaštiti prava deteta.

Dačić je istakao i da mu je veliko zadovoljstvo što danas može da otvori onlajn Konferenciju u okviru koje se održava i sednica učeničkih parlamenata jer na taj način Narodna skupština Republike Srbije i Odbor za prava deteta žele da ukažu na značaj i doprinesu jačanju Učeničkog parlamenta, kao jednog od oblika participacije dece u donošenju odluka.

“Vi, kao najmlađi članovi društva, danas imate priliku da iz svog ugla ukažete na probleme sa kojima se suočavate u vreme današnje pandemije.

Naša je obaveza da sa ovog skupa pošaljemo jasnu poruku da svi zajedno treba da uložimo dodatne napore kako bi deca i mladi mogli da nesmetano razviju svoje potencijale, kao i da u ovim izazovnim okolnostima stvorimo okruženje u kome će se svako dete osećati sigurno, zaštićeno, srećno i zdravo”, rekao je ovom prilikom predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić.

U nastavku vam prosleđujemo govor predsednika Narodne skupštine Republike Srbije u celosti:

“Poštovana deco,
poštovani mladi parlamentarci i ostali učesnici!

Čast mi je i zadovoljstvo što imam priliku da vam se obratim u ime Narodne skupštine Republike Srbije i našeg Odbora za prava deteta povodom obeležavanja ovog važnog dana - 20. novembra, Svetskog dana deteta.

Ovaj međunarodni događaj obeležavamo kako bi skrenuli pažnju javnosti na obaveze koje društvo ima prema svojim najmlađim članovima.

Kao što znate, na današnji dan 1989. godine, u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija usvojena je Konvencija o pravima deteta, a tadašnja SFRJ je je godinu dana kasnije, u decembru 1990. godine, među prvim državama u svetu, ratifikovala Konvenciju o pravima deteta i tako se obavezala da svoj deci obezbedi jednaka prava.

Republika Srbija, od potvrđivanja Konvencije o pravima deteta pa sve do danas - već punu 31 godinu pokazuje potpunu i kontinuiranu posvećenost zaštiti prava deteta. Obeležavanje ovog značajnog dana je prilika da preuzete obaveze prema deci nastavimo da ostvarujemo, da analiziramo dosadašnja postignuća u domenu zaštite deteta, a da sve odgovorne aktere pozovemo na dodatno unapređenje položaja dece u našem društvu.

Posebno mi je zadovoljstvo što baš na današnji dan, a na inicijativu Prijatelja dece Srbije – našeg dugogodišnjeg partnera, realizujemo onlajn Konferenciju na temu: „Prava deteta u doba KOVID-19“ na kojoj uzimate učešće vi - deca i mladi, predstavnici Učeničkih parlamenata iz cele naše zemlje.

Važno je što danas imate priliku da iz svog ugla sagledate stanje u pogledu ostvarivanja prava dece u doba KOVID - 19, i tako izrazite svoje mišljenje, iznesete iskustava i svoja viđenja u odnosu na ovu izuzetno značajnu i aktuelnu temu.

Upravo danas, putem ove onlajn platforme, ostvarujete pravo na participaciju koja podrazumeva nastojanja celokupnog društva, svih državnih organa, organizacija i ustanova da ohrabre, podrže, usmere, pouče i pomognu u tome da deca i mladi, individualno ili kolektivno slobodno istupe sa svojim mišljenjem u javnost.

Imajući u vidu značaj prava na participaciju u donošenju odluka koje se vas tiču, koje vam je priznato međunarodnim i nacionalnim dokumentima, na vama je da kroz korišćenje tog prava ojačate svoj uticaj na ono što se dešava sa vama i oko vas, a na organima javne vlasti i društvu je da vam u tome pomognu i da vas podrže.

Dragi parlamentarci, veliko mi je zadovoljstvo što danas mogu da otvorim onlajn Konferenciju u okviru koje održavamo i sednicu učeničkih parlamenata!

Na taj način, Narodna skupština Republike Srbije i Odbor za prava deteta žele da ukažu na značaj i doprinesu jačanju Učeničkog parlamenta, kao jednog od oblika participacije dece u donošenju odluka.

Učešćem u radu Učeničkog parlamenta, pored mogućnosti aktivnog uključivanja u donošenje odluka, stičete određena znanja i veštine bitne za razvoj demokratske kulture, kao što su: saradnja i timski rad, prihvatanje različitosti i nediskriminatorno ponašanje, odlučivanje, uvažavanje različitih mišljenja. Sve to će vas osposobiti da u budućnosti budete nosioci razvoja u demokratskom društvu.

Danas se, vi mladi, suočavate sa brojnim teškoćama i problemima prouzrokovanih promenama koje se odvijaju velikom brzinom u svim segmentima savremenog društva. Zato je jedan od važnih zadataka države i društva da pruži pomoć i zaštitu deci i mladima u ostvarivanju njihovih prava.

Današnja sednica Učeničkih parlamenata biće posvećena značaju i izazovima sa kojima se suočava ceo svet, a to je KOVID – 19.

Vi, kao najmlađi članovi društva, danas imate priliku da iz svog ugla ukažete na probleme sa kojima se suočavate u vreme današnje pandemije.

Naša je obaveza da sa ovog skupa pošaljemo jasnu poruku da svi zajedno treba da uložimo dodatne napore kako bi deca i mladi mogli da nesmetano razviju svoje potencijale, kao i da u ovim izazovnim okolnostima stvorimo okruženje u kome će se svako dete osećati sigurno, zaštićeno, srećno i zdravo.

Siguran sam da će vaši zaključci sa ove sednice Učeničkih parlamenata dati značajan doprinos zajedničkoj borbi u očuvanju prava dece i mladih.

Želim vam uspešan rad!


Foto galerijaPrethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31