28. januar 2021. Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Ivica Dačić na skupu povodom obeležavanja 140. godišnjice diplomatskih odnosa Srbije i SAD

28. januar 2021. Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Ivica Dačić na skupu povodom obeležavanja 140. godišnjice diplomatskih odnosa Srbije i SAD

Četvrtak, 28. januar 2021.

Dačić: Odnosi Srbije i SAD u poslednjih nekoliko godina doživljavaju veliki pozitivan trend

Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Ivica Dačić obratio se na Konferenciji o odnosu građana srbije prema Sjedinjenim Državama gde je istakao da su odnosi Srbije i SAD u poslednjih nekoliko godina doživljavaju veliki pozitivan trend i da dve zemlje nisu “gurnule pod tepih” neka svoja neslaganja, naročito oko KiM, ali su krenuli dalje.


Dačić je kazao da Srbija očekuje da će novi američki predsednik Bajden i nova Američka administracija iskoristiti uzlazni trend međusobnih odnosa i sa svoje strane nastaviti da ga obogaćuje novim vidovima saradnje.

Dačić je na konferenciji na kojoj je predstavljeno istraživanje o odnosu građana Srbije prema SAD rekao da su dve zemlje krenule dalje, držeći se onog što ih spaja, a ne ono što ih razdvaja.

“Ima li bolje potvrde od reči predsednika Bajdena, tada potpredsednika SAD u Beogradu pre četiri godine, da Srbija predstavlja ključni politički i ekonomski kamen temeljac za ceo region i da je liderstvo Srbije izuzetno važno za ovaj deo Evrope. Ima li bolje potvrde naših novih odnosa od posete predsednika Vučića Vašingtonu, njegovih razgovora sa tadašnjim predsednikom Trampom, i niza dobrih sporazuma koji su tom prilikom sklopljeni”, rekao je ovom prilikom Dačić i dodao da su Srbija i Amerika na pravom putu da potpuno obnove odnose partnerstva i prijateljstva kakve su imali u najvećem periodu svoje zajedničke istorije.

“Ta istorija je duga 140 godina. Potrebno je da se toga podsetimo, naročito danas, kada su Srbija i SAD iskoračile iz perioda međusobnog konflikta i gledaju jedna na drugu kao na iskrenog partnera”, kazao je Ivica Dačić.

Dačić je kazao da izgradnja međusobnog uvažavanja nije bila lak posao, navodeći da o tome može da svedoči iz prve ruke, jer je u tome učestvovao i kao predsednik Vlade, ministar unutrašnjih i kao šef diplomatije.

“Vlade Srbije i Sjedinjenih Država uložile su veliki trud da odnose svojih zemalja vrate na nivo na kojem su bili u najvećem delu svoje zajedničke istorije. Učestvovao sam i sam u tom procesu. Kao posebno važan doživljavam zajednički rad na negovanju, a ponekad i vraćanju iz zaborava, događaje iz naše slavne zajedničke prošlosti kada smo rame uz rame bili u prvom redu borbe za slobodni i demokratski svet u oba svetska rata”, podsetio je Dačić.

On je naveo da gledanje u prošlost jeste važno, ali da se pre svega treba pozabaviti budučnošću, te da istraživanje o odnosu građana prema SAD daje dobar materijal da se oslušne raspoloženje građana.

“Videli smo da ogroman procenat, skoro polovina anketiranih građana, očekuje da će odnosi Srbije i Amerike nastaviti da se popravljaju u narednih pet odnosno deset godina i da očekuju da će oni biti najbolji, prijateljski, na nivou na kojem su bili tokom Prvog i Drugog svetskog rata”, primetio je Dačić.

Kako kaže, naročito je važno, a to govori i o podršci politici koju Srbija vodi godinama, da se od Amerike očekuje da podrži našu zemlju na polju ekonomije - njenom razvoju, povećanju trgovinske razmene, tehnološkom napretku.

“Ovo su više nego jasni orijentiri kojim putem treba da vodimo naše odnose u narednim godinama i oni se u potpunosti podudaraju sa politikom koju vode obe vlade, i u Beogradu i u Vašingtonu”, istakao je ovom prilikom predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić.

Obraćanje predsednika narodne skupštine Ivice Dačića prenosimo vam u celosti:

Poštovani predsedniče Republike,

Poštovani gosti i organizatori konferencije,

Hvala vam na inicijativi za održavanje ovog skupa, a naročito za sprovođenje istraživanja o odnosima Srbije i Sjedinjenih Država, jer dolazi u pravo vreme. Ne samo zbog toga što je pre samo nedelju dana na dužnost stupio novoizabrani predsednik SAD Džozef Bajden i njegova administracija, već pre svega što ukupni odnosi naše dve zemlje u poslednjih nekoliko godina doživljavaju veliki pozitivni trend, pa je zato pravo vreme da vidimo šta o tome misle naši građani i da o tome razgovaramo.

Srbija i Amerika su na pravom putu da potpuno obnove odnose partnerstva i prijateljstva kakve su imali u najvećem periodu svoje zajedničke istorije. Ta istorija je duga 140 godina, ove godine ćemo obeležiti taj veliki jubilej i, što se tiče Srbije, potrudićemo se da to bude još jedna dobra šansa da se podsetimo kakvu saradnju i prijateljstvo su gajile naše dve države tokom duge zajedničke istorije. Potrebno je da se toga podsetimo, naročito danas, kada su Srbija i SAD iskoračile iz perioda međusobnog konflikta i gledaju jedna na drugu kao na iskrenog partnera. Izgradnja tog međusobnog uvažavanja nije bila lak posao, o tome mogu da svedočim iz prve ruke, jer sam u tome učestvovao svih proteklih godina i kao predsednik Vlade, kao ministar unutrašnjih poslova, a naročito kao ministar spoljnih poslova.

Novija istorija naših odnosa opterećena je raspadom Jugoslavije, njegovim posledicama po Balkan, a naročito bombardovanjem Srbije 1999. godine. To je bio period naših konfliktnih odnosa, u kojem su oni dostigli svoju najnižu moguću tačku, a koliko su oni ostavili dubok trag vidimo i po rezultatima istraživanja koje je pred nama. Srbija je racionalno i pragmatično pre više godina zaključila da svoje najvažnije interese može da ostvari samo kroz saradnju sa Amerikom, ne u sukobu sa njom. Isto je zaključila i Amerika, kada je reč o njenim interesima u Evropi, a naročito na Balkanu.

Ni Srbija, ni Amerika nisu pritom gurnuli pod tepih neka svoja neslaganja, naročito oko pitanja Kosova i Metohije, ali su krenuli dalje, držeći se onoga što ih spaja, a ne onoga što ih razdvaja. Ima li za to bolje potvrde od reči predsednika Bajdena, tada potpredsednika Sjedinjenih Država u Beogradu pre četiri godine da Srbija predstavlja ”ključni politički i ekonomski kamen temeljac za ceo region” i da je ”liderstvo Srbije izuzetno važno za ovaj deo Evrope”. Ima li bolje potvrde naših novih odnosa od septembarske posete predsednika Vučića Vašingtonu, njegovih razgovora sa tadašnjim predsednikom Trampom, i niza dobrih sporazuma koji su tom prilikom sklopljeni.

Vlade Srbije i Sjedinjenih Država uložile su veliki trud da odnose svojih zemalja vrate na nivo na kojem su bili u najvećem delu svoje zajedničke istorije. Učestvovao sam i sam u tom procesu, kroz brojne razgovore sa visokim američkim funkcionerima iz različitih administracija, kao učesnik na mnogim skupovima u organizaciji Vlade Sjedinjenih Država, poput onih o unapređenju verskih sloboda ili u radu globalne koalicije za borbu protiv Islamske države. Ali kao posebno važan doživljavam naš zajednički rad na negovanju, a ponekad i vraćanju iz zaborava, događaja iz naše slavne zajedničke prošlosti, kada smo rame uz rame bili u prvom redu borbe za slobodni i demokratski svet u oba svetska rata.

Podsećanje da su srpski i američki narod bili utemeljivači savremenog poretka slobode i demokratije bilo je naročito važno tokom obeležavanja sto godina od okončanja Prvog svetskog rata, kada su mnogi i u Srbiji, ali i u Americi prvi put čuli da se zastava Srbije vijorila u Vašingtonu, a da je predsednik Vilson pozvao svoje sunarodnike da odaju poštovanje hrabrom srpskom narodu na veličanstvenoj borbi protiv zajedničkog neprijatelja. Imao sam neizmerno zadovoljstvo da, kao ministar spoljnih poslova, zajedno sa američkim prijateljima, lično promovišem ove dane sećanja na naše zajedništvo u teškim vremenima, na koje treba i danas da budemo ponosni.

Dame i gospodo,

Gledanje u prošlost jeste važno, ali ovde smo pre svega zbog toga da se pozabavimo budućnošću. Istraživanje koje je pred nama daje nam dobar materijal da oslušnemo raspoloženje naših građana kada je reč o srpsko-američkim odnosima i nalazi su vrlo zanimljivi. Ja ću se zadržati samo na onima koji se tiču očekivanja građana za budućnost, jer je tu sadržano i uputstvo za sve nas koji ih predstavljamo u državnim institucijama. Videli smo da ogroman procenat, skoro polovina anketiranih građana, očekuje da će odnosi Srbije i Amerike nastaviti da se popravljaju u narednih pet odnosno deset godina i da očekuju da će oni biti najbolji, prijateljski, na nivou na kojem su bili tokom Prvog i Drugog svetskog rata. Naročito je važno, a to govori i o podršci našoj politici koju vodimo godinama, je da se od Amerike očekuje da podrži Srbiju na polju ekonomije – njenom razvoju, povećanju trgovinske razmene, tehnološkom napretku. Ovo su više nego jasni orijentiri kojim putem treba da vodimo naše odnose u narednim godinama i oni se u potpunosti podudaraju sa politikom koju vode obe vlade, i u Beogradu i u Vašingtonu.

S tim u vezi, Srbija očekuje da će novi američki predsednik i nova američka administracija iskoristiti ovaj uzlazni trend i sa svoje strane nastaviti da ga obogaćuje novim vidovima saradnje. Mi smo za to spremni i s nestrpljenjem očekujemo da nastavimo onde gde smo započeli.

Hvala vam!

Foto galerija


Video (1)

Četvrtak, 28. januar 2021. | obraćanje predsednika Narodne skupštine Ivice Dačića na skupu povodom obeležavanja 140. godišnjice diplomatskih odnosa Srbije i SAD 28.01.2021.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
1 2 3 4 5 6 7