7. jul 2021. Članovi PGP sa Rusijom sa ambasadorom Ruske Federacije u Srbiji Nj.E. Aleksandrom Bocan-Harčenkom

7. jul 2021. Članovi PGP sa Rusijom sa ambasadorom Ruske Federacije u Srbiji Nj.E. Aleksandrom Bocan-Harčenkom

Sreda, 7. jul 2021.

Bilateralni odnosi Srbije i Rusije na istorijski najvišem nivou potvrdio ambasador Rusije članovima PGP sa Rusijom

Poslanička grupa prijateljstva sa Rusijom sastala se, u Domu Narodne skupštine, sa ambasadorom Ruske Federacije u Srbiji Nj.E. Aleksandrom Bocan-Harčenkom.


Predsednik PGP sa Rusijom Milovan Drecun naglasio je da je ta grupa najbrojnija u parlamentu sa čak 154 članova, što pokazuje interesovanje narodnih poslanika za unapređenje bilateralnih i prijateljskih odnosa dve zemlje. On je naglasio da Narodna skupština veliku pažnju posvećuje parlamentarnoj diplomatiji. U prilog tome, kako je naveo, svedoči i potpisivanje Protokola o saradnji sa Poslaničkom grupom prijateljstva u Državnoj Dumi i Savetu Federacije.

“Razvijanje parlamentarne saradnje preko poslaničkih grupa prijateljstava će nam biti prioritet u narednom periodu. Poslaničke grupe prijateljstava imaju veliki kapacitet da doprinesu razvoju sveukupnih bilateralnih odnosa, koji su inače izuzetno dobri između Rusije i Srbije“, rekao je Drecun. Posebno je naglasio važnost kontinuiranog unapređenja saradnje u oblastima kulture, sporta, obrazovanja i ekonomije.

On je izrazio zahvalnost Ruskoj Federaciji što pruža Srbiji podršku na očuvanju teritorijalnog integriteta i sprečavanju konačne secesije Kosova i Metohije, tamo gde to najpre može da se učini, a to je u Ujedinjenim nacijama. Ambasador je naglasio da će Rusija ostati veoma aktivna po tom pitanju i sprečiti planove i korake od strane Zapada, te da je kompromis jedino prihvatljivo rešenje. Drecun je istakao da je za Srbiju podrška Rusije od presudnog značaja, i u prilog tome izneo niz podataka koji svedoče o teškoj situaciji Srba na Kosovu.

Ambasador Ruske Federacije istakao je zadovoljstvo na prilici da se sastane i razmeni mišljenje sa narodnim poslanicima šta može da se učini u cilju poboljšanja parlamentarne, ali i sveobuhvatne saradnje Rusije i Srbije, bez obzira što je ona u ovom trenutku na najvišem istorijskom nivou. On je naglasio da se politički odnosi dve zemlje razvijaju na najbolji način i da nikada do sada nisu bili na nivou na kom su odnosi između predsednika Srbije i predsednika Rusije. Ambasador je najavio da se do kraja godine očekuju posete ministra odbrane Sergeja Šojgua, ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova i ministra unutrašnjih poslova Vladimira Aleksandroviča Kolokoltseva. Najavio je i posetu ministra kulture Olge Borisovnov Ljubimove, te da će u tom periodu biti organizovan Rusko-Srpski kulturni forum i Dani Duhovne kulture Rusije i Srbije.

Ambasador je izrazio zadovoljstvo što uprkos pandemiji koja je u jednom trenutku zaustavila svetsku privredu, ni jedan projekat između Srbije i Rusije nije prekinut.

Govoreći o vojno-tehničkoj saradnji, ambasador je rekao da je ona na najvišem nivou i da ima sadržaje koji se najbolje uklapa u program predsednika Vlade Republike Srbije, koji je potpuno podržan od strane Narodne skupštine. Kako je naveo završavaju se neophodne procedure za potpisivanje međuvladinog dogovora za otvaranje predstavništva ministarstva odbrane Rusije u Republici Srbiji, koje će se baviti razvojem vojno-tehničke saradnje.

Ambasador smatra da postoji prostor i za unapređenje saradnje u oblasti privrede i posebno poljoprivrede.

„Unapređenje saradnje u oblasti poljoprivrede ima strateški karakter, posebno iz aspekta zajedničkog izlaska na tržište trećeg sveta“, rekao je Ambasador.

Sagovornici su se složili da je parlamentarna saradnja, koja bi uključila niz regionalnih aktivnosti, veoma značajana. Ambasador je istakao da je nakon izbora u Ruskoj Federaciji, planirano zasedanje zajedničke Komisije i Narodne skupštine Republike Srbije, koje bi bilo organizovano u Moskvi.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6