15. mart 2021. Predsednik Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku sa predstavnicima Udruženja zanatlija iz Novog Sada

15. mart 2021. Predsednik Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku sa predstavnicima Udruženja zanatlija iz Novog Sada

Ponedeljak, 15. mart 2021.

Arsić razgovarao sa predstavnicima Udruženja Novog Sada o donošenju zakona o zanatstvu

Predsednik Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku Veroljub Arsić sastao se danas sa predstavnicima Udruženja zanatlija iz Novog Sada, a tema razgovora bila je inicijativa za donošenje zakona o zanatstvu u Srbiji.


Sekretar Udruženja Veljko Anđelić istakao je da današnje stanje u zanatstvu karakteriše odsustvo zakonske regulative i neuređenost privrednog ambijenta u ovoj oblasti. Zanatstvo je bilo uređeno zakonom od 1949. do 1969. godine, ali od tada do danas, zanatska zanimanja nisu definisana i prepoznata u strukovnom, organizacionom i formalno-pravnom smislu. Ne zna se ko su zanatlije, koja su zanatska zanimanja i pod kojim uslovima se obavljaju. Kako je naveo, ovakvo stanje proteže se još iz perioda posle Drugog svetskog rata, kada je država bila okrenuta masovnoj industrijalizaciji, a danas su mnogi zanati u ozbiljnoj recesiji.

Slavko Novaković, predsednik Udruženja, istakao je da je u Ministarstvu privrede postojao Nacrt zakona 2004. godine, potom 2010. godine, a poslednji put zakon je pripreman 2014. godine, ali da ni jedna Vlada zakon nije usvojila, niti je stigao do Narodne skupštine. Naveo je da je veliki broj zemalja iz okruženja već doneo ovaj zakon, i da Srbija može iskoristiti iskustva i preuzeti dobra rešenja u zakonima zemalja iz okruženja i izbeći greške, odnosno rešenja koja nemaju rezultat.

Arsić je istakao da će upoznati Odbor za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku kojim predsedava i Ministarstvo privrede i inicirati pokretanje postupka za pripremu Nacrta zakona o zanatstvu. Ocenio je da procedura za ulazak predloga zakona u Narodnu skupštinu traje oko šest meseci. Pored toga, Odbor može da organizuje javno slušanje o nacrtu ili o predlogu zakona, s obzirom da se radi o sistemskom zakonu, na kome bi učestvovali narodni poslanici, predstavnici Ministarstva privrede, stručno javno mnjenje i organizacije civilnog društva, poput Udruženja.

Predstavnici udruženja istakli su i da je neophodno da se građanima približi ova tema, jer je nedovoljan broj mladih ljudi koji su zainteresovani za obavljanje zanatskih poslova, a potreba za sertifikovanim zanatlijama je velika.

Sagovornici su se saglasili da Srbiji jeste potreban zakon koji će urediti pitanje zanatskih poslova, a Arsić je istakao da će u najskorije vreme razgovarati sa Ministarstvom privrede po ovom pitanju.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
subota, 21. maj
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja