29. jun 2021. Učesnici sastanka

29. jun 2021. Učesnici sastanka

Utorak, 29. jun 2021.

Arežina: Srbija Rumuniju vidi kao komšijsku i prijateljsku državu

Članovi Poslaničke grupe prijateljstva sa Rumunijom, na čelu sa predsednikom Radovanom Arežinom, razgovarali su danas sa ambasadorkom Rumunije u Srbiji, Nj.E. Silvijom Davidou, a glavne teme razgovara ticale su se jačanja parlamentarne saradnje, infrastrukturnih i ekonomskih projekata.


Na samom početku sastanka, ambasadorka je navela da je tek pre nekoliko dana oformljena Poslanička grupa prijateljstva sa Srbijom u rumunskom parlamentu, iako je parlament oformljen u decembru prošle godine. Kako je navela Grupu čini veliki broj poslanika iz raznih stranaka, koje čine rumunski parlament, među kojima su predsednik Grupe Žorž Simons iz Socijal demokratske partije, kao najbrojnije partije u parlamentu i Ognjen Kutić, predstavnik nacionalne manjine Srba u Rumuniji. Ambasadorka je podvukla da je njen cilj da se revitalizuju parlamentarni odnosi i kontakti, kako međusobnim posetama, tako i saradnjom. Navela je da postoje objektivni razlozi zbog kojih prethodne tri godine, parlamentarnih kontakata sa rumunske strane nije bilo, a to su pored pandemijske situacije, bili predsednički i parlamentarni izbori u Rumuniji, koji su političke aktivnosti orijentisali na unutrašnje kampanje. „Neprihvatljivo je da nemamo prisne kontakte, na svim nivoima, s obzirom da smo komšijske zemlje i nadam se da će moj entuzijazam naići na prihvatanje sa vaše strane, kako bi jačali naše bilateralne odnose“, istakala je Davidou.

Radovan Arežina naveo je da je sa posebnim zadovoljstvom preuzeo funkciju predsednika Poslaničke grupe prijateljstva sa Rumunijom, s obzirom da dolazi iz Kladova, graničnim prelazom sa Rumunijom. Iskoristio je priliku da predstavi prisutne članove Poslaničke grupe prijateljstva, navodeći da su respektabilni članovi svih stranka, koje čine Narodnu skupštinu u aktuelnom sazivu. On se u ime Grupe i Narodne skupštine zahvalio na principijelnom stavu teritorijalnog integriteta i suvereniteta Republike Srbije. „Znamo da nije uvek lako biti na srpskoj strani, ali Rumunija je stala uz nas po ovom pitanju, i u ime srpskog naroda zahvaljujem vam se na tome. Posebno mi je drago što bez obzira na promenjive političke opcije, prijateljstvo Srbije i Rumunije opstaje“, istakao je predsednik PGP. Arežina je iskoristio priliku da sa ambasadorkom razgovara o revitalizaciji puteva, Panevropskog koridora 7, obnovi puta Kladovo – Donji Milanovac, Požarevac – Kostolac, koji će dati veliki zamajac infrastrukturnim odnosima dve zemlje, s obzirom na činjenicu da veliki broj teretnih vozila iz Rumunije i Evrope, prelazi ove deonice. „Zajedno možemo da učinimo mnogo, na nama je da istaknemo i predložimo razne vidove ekonomske saradnje, da pospešimo projekte granične saradnje i uzdignemo naše odnose na najviši nivo“.

Davidou je navela da je od svog dolaska, pre četiri meseca, kada je dala akreditive predsedniku Republika Srbije, sa njim razgovarala o prioritetnim infrastrukturnim projektima, putu Temišvar-Pančevo, potom ponovnom uspostavljanju železničke saobraćajne veze Srbije i Rumunije, ali i rečnom putu i povezivanja luka Novi Sad-Konstanca. Amabasadorka je navela i IPA CBC projekat Evropske unije, koji je između ostalog, orijentisan na jačanje saradnje graničnih prelaza, može doneti višestruku korist i Republici Srbiji. Ona je u svom izlaganju dodala da Rumunija želi da sarađuje sa celom Srbijom, a ne samo graničnim područjima.

Na temu infrastrukturnih projekata, govorio je i narodni poslanik Milenko Jovanov koji je istakao značaj puštanja u rad graničnog prelaza Nakovo-Lunga, 24 sata dnevno, koji je u potpunosti opremljen i spreman za prelaz i teretnih vozila. Ambasadorka je navela da je ovaj prelaz obuhvaćen IPA programom i da će biti pokrenut u martu iduće godine.

Učešće u razgovoru uzeli su i narodni poslanik Aleksandar Čotrić, koji je govorio je o značaju kulturne saradnje, i dr Milorad Mijatović, koji je istakao izuzetan značaj odnosa dve zemlje. Sastanku su prisustvovali i članovi Grupe, Nina Pavićević, Vuk Mirčetić, Nikola Radosavljević i Zoran Tomić.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
ponedeljak, 27. jun
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja