Sreda, 26. jun 2013.

Aktivnosti stalne delegacije Narodne skupštine na junskom zasedanju PSSE u Strazburu

Parlamentarna skupština Saveta Evrope danas je razmatrala i usvojila izveštaj „Korupcija kao pretnja vladavini prava“ izvestioca Mais Reps iz Estonije.


U usvojenoj rezoluciji se navodi da korupcija i dalje predstavlja ozbiljnu pretnju vladavini prava u čitavoj Evropi. Korupcija podriva javne institucije, narušava zakone i poverenje građana u institucije. Pored toga, ima razarajuće efekte na ljudska prava, navodi se u usvojenoj rezoluciji.
U raspravi su učestvovale Aleksandra Đurović, šef Stalne delegacije Narodne skupštine, Nataša Vučković, Stefana Miladnović i Svetislava Bulajić, članovi delegacije.
Aleksandra Đurović je istakla da se ovaj saziv Narodne skupštine, Vlada, posebno prvi potredsednik Vlade Aleksandar Vučić, kao i veliki broj savesnih državnih službenika, odlučno bore protiv korupcije. Osnovno načelo je nulta tolerancija prema korupciji, a cilj izgradnja sistema u kojem nema zaštićenih i izuzetih, a ruka pravde jednako dopire do svih, naglasila je Đurović. „Poslednje istraživanje UNDP pokazuje da se poverenje građana po ovom pitanju dupliralo u Srbiji. To je razlog zašto danas možemo podignute glave i sa neskrivenim ponosom da govorimo na ovu temu. Činimo sve i uradićemo još više da iskorenimo korupciju, posebno one njene vidove koji su i doveli zemlju u tešku ekonomsku situaciju. Kroz zakonodavnu aktivnost, kroz rad odbora i kontrolnu ulogu Skupštine ali i transparentnost našeg rada borimo se ne samo da dostignemo zakonodavne standarde Evrope na putu ka Evropskoj uniji, već želimo da od Srbije načinimo zemlju prosperiteta, zemlju bezbednih investicija i jednakih šansi za sve koji žele da rade“, zaključila je Đurović.
Stefana Miladinović istakla je da je Narodnoj skupštini prošlog meseca formiran Nacionalni ogranak Globalne organizacije parlamentaraca u borbi protiv korupcije (GOPAK) i da se njegovim osnivanjem razvija svest da parlament predstavlja prvu liniju odgovornosti u toj borbi, samim tim što stvara zakonske okvire ali i vrši nadzor nad primenom zakona koji se odnose na iskorenjavanje korupcije.
Nataša Vučković je naglasila da je u borbi protiv korupcije politička volja od izuzetnog značaja. Ona treba da omogući stvaranje kvalitetnog pravnog okvira i da podstakne institucije da rade svoj posao. Istovremeno, politička volja ne sme da bude zloupotrebljena za političku borbu protiv političkih neistomišljenika, niti da služi kriminalizaciji opozicije.
Svetislava Bulajić je posebno naglasila ulogu koju imaju građani u partnerstvu sa vladama, kroz institucionalne programe i projekte koji istovremeno služe potrebama građana i nastojanjima vlada. Same vlade, bez obzira koliko su efikasne, ne mogu postići uspeh u borbi protiv korupcije bez doprinosa građana, zaključila je Bulajić.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
četvrtak, 1. decembar