Ponedeljak, 11. septembar 2006.

Aktivistkinje Ženske romske mreže u Narodnoj skupštini Republike Srbije

U okviru OEBS-ovog „Programa za osnaživanje Romkinja za donošenje odluka“, aktivistkinje Ženske romske mreže, boravile su u Narodnoj skupštini Republike Srbije.U okviru OEBS-ovog „Programa za osnaživanje Romkinja za donošenje odluka“, aktivistkinje Ženske romske mreže, boravile su u Narodnoj skupštini Republike Srbije. Učesnice u Programu su obišle zgradu i upoznale se sa istorijatom i radom Narodne skupštine.

Na početku posete Narodnoj skupštini gošće je pozdravio predsednikNarodne skupštine Predrag Marković, koji je istakao da je Narodna skupština institucija koja na samo što daje ključan doprinos ostvarivanju društvenih promena, već se i sama menja, a da posete i programi kao što je ovaj, daju dodatnu inicijativu i podsticaj za ubrzano rešavanje problema. Predsednik Marković je istakao očekivanje da će, u postupku zakonskog regulisanja onih oblasti društvenog života koje se direktno odnose na uključivanje romske populacije, ne samo biti korišćena iskustva iz regulative evropskih zemalja, već i uložen napor da se uočeni nedostaci tih sistema izbegnu i nađu adekvatnija rešenja.

Predstavnice Ženske romske mreže razgovarale su sa članovima odbora za ravnopravnost polova, za rad, boračka i socijalna pitanja, za smanjenje siromaštva, za zdravlje i porodicu, za pravosuđe i upravu, za prosvetu i za međunacionalne odnose. One su upoznale narodne poslanike sa problemima u vezi sa diskriminacijom pri zapošljavanju i samozapošljavanju Romkinja, njihovim učešćem u javnom životu, kao i u vezi sa nasiljem u porodici, obrazovanjem i stanovanjem, statusom Roma u sistemu zdravstvenog osiguranja i trgovinom ljudima.

Narodni poslanici izrazili su spremnost da pomognu rešavanju problema romske populacije i predstavili relevantna rešenja iz pojedinih zakona. Dogovoreno je da se, u cilju definisanja konkretnih mera, održi sastanak predstavnika odbora koji su učestvovali u razgovoru i Ženske romske mreže, na koji će biti pozvani nadležni ministri i predstavnici Stalne konferencije gradova i opština, jer, kako je rečeno, lokalne samouprave mogu velikim delom da utiču na rešavanje problem Romkinja i Romske zajednice uopšte.


Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1