17. jun 2021. Narodni poslanici na sastanku sa predstavnicima Saveza za srpsko-ruski društveni dijalog

17. jun 2021. Narodni poslanici na sastanku sa predstavnicima Saveza za srpsko-ruski društveni dijalog

Četvrtak, 17. jun 2021.

Acković i Mihailović održali sastanak sa predstavnicima Saveza za srpsko-ruski društveni dijalog

Zamenik predsednika Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova prof. dr Dragoljub Acković i članica Odbora Jelena Mihailović održali su sastanak sa predstavnicima Saveza za srpsko-ruski društveni dijalog „KOS“.


Sastanku je prisustvovala i državni sekretar u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Olena Papuga.

Predstavnice Saveza ukazale su na položaj ruske nacionalne manjine u Srbiji. S obzirom da ova nacionalna manjina nije koncentrisana na određenoj teritoriji, već se nalazi u različitim delovima Srbije, suočavaju se sa problemom da sačuvaju svoj nacionalni identitet, uključujući i pravo na službenu upotrebu jezika i pisma. Smatraju da bi veća dostupnost ruskog jezika u školama bila veoma značajna za očuvanje ruske kulture. Ukazali su na potrebu poboljšanja položaja ruskog jezika u sistemu obrazovanja Republike Srbije kako bi bio dostupniji širem krugu učenika koji bi se opredelili za ruski kao drugi strani jezik. Takođe se razgovaralo o položaju romske nacionalne manjine u Rasinskom okrugu, kao i o pitanjima ostvarivanja prava na informisanje na jezicima nacionalnih manjina.

Papuga je upoznala prisutne sa aktivnostima Ministarstva po pitanju zaštite prava nacionalnih manjina i navela da će predstojeći konkurs za dodelu sredstava iz budžetskog fonda za nacionalne manjine biti usmeren za realizaciju programa i projekata iz oblasti obrazovanja.

Mihailović je istakla da zbog jakih veza između Republike Srbije i Ruske Federacije postoji potreba daljeg negovanja ruskog jezika i posebno ukazala da će razvoj ekonomskih odnosa doprineti tome da se poveća zainteresovanost za učenje ruskog jezika.

Acković je ukazao na potrebu što većeg angažovanja Nacionalnog saveta ruske nacionalne manjine po pitanju očuvanja ruskog jezika. Odbor za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova je svakako zainteresovan da u skladu sa svojim delokrugom rada doprinese unapređenju prava svih nacionalnih manjina, a upravo je jezik važno sredstvo za očuvanje kulturne baštine svih naroda i očuvanje nacionalnog identiteta.

Ispred Saveza za srpsko-ruski društveni dijalog „KOS“ sastanku su prisustvovale Katarina Petković i Ksenija Radojičić, kao i Larisa Milić, direktorka Ruske nacionalne biblioteke u Srbiji.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
ponedeljak, 27. jun
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja