Sreda, 9. decembar 2015.

76. sednica Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava

Članovi Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava su, na sednici od 9. decembra, razmotrili više predloga zakona i odluka uvrštenih u dnevni red Osme sednice Drugog redovnog zasedanja Narodne skupštine u 2015. godini.


Članovi Odbora odlučili su, većinom glasova, a u skladu sa članom 76. Poslovnika Narodne skupštine, da obave zajednički načelni i jedinstveni pretres o tačkama 1. do 9. dnevnog reda sednice.

Ministar finansija Dušan Vujović obrazložio je predložene zakone i odluke istakavši da se donošenjem Predloga zakona o izmenama i dopunama Zakona o budžetskom sistemu omogućava isključivanje povećanja plata i penzija od ograničenja koja su prošle godine u osnovnom Zakonu postavljena. Takođe, omogućava se i korišćenje tekuće budžetske rezerve od minus 2,5 odsto, što je dovoljno sredstava za otklanjanje grešaka u planiranju.

Ministar je obrazložio Predlog zakona o budžetu Republike Srbije za 2016. godinu sa Predlogom odluke o davanju saglasnosti na Finansijski plan Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje za 2016. godinu, Predlogom odluke o davanju saglasnosti na Finansijski plan Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje za 2016. godinu, posvetivši posebnu pažnju odgovorima na nedoumice u vezi sa strukturom predloženog budžeta za 2016.godinu, a koje su je pojavile u javnosti. On je ocenio da će u narednoj godini izazov biti očuvanje smanjenja deficita koji je ove godine ostvaren, i očuvanje trenda privrednog rasta iz minusa ka plusu u narednim godinama.

Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o akcizama predviđa povećanje akciza na derivate, odnosno, benzin, dizel goriva i tečni gas, sa ciljem smanjenja uvoza i povećanje korišćenja obnovljivih izvora energije, i povećanje akciza na alkohol.

Predlog zakona o dopunama Zakona o utvrđivanju javnog interesa i posebnim postupcima eksproprijacije i izdavanja građevinske dozvole radi realizacije projekta ''Beograd na vodi'' pretpostavlja da se deo nadležnosti prenese na Grad Beograd, kako se ne bi kasnilo sa realizacijom projekta, ocenio je ministar Vujović, dok Predlog zakona o potvrđivanju Ugovora o garanciji (Projekat restrukturiranja EPS-a) između Republike Srbije i Evropske banke za obnovu i razvoj, predviđa uzimanje kredita u iznosu od 200 miliona evra za sprovođenje strukturnih reformi u EPS-u.

Ministar Vujović kratko je predstavio i predloge odluka o davanju saglasnosti na Odluku o izmenama Finansijskog plana Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje za 2015. godinu, o davanju saglasnosti na Odluku o izmenama Finansijskog plana Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje za 2015. godinu, o davanju saglasnosti na Odluku o izmenama Finansijskog plana Nacionalne službe za zapošljavanje za 2015.godinu i o davanju saglasnosti na Odluku o izmenama i dopunama Finansijskog plana Fonda za socijalno osiguranje vojnih osiguranika za 2015.godinu, koje predstavljaju prateće odluke koje idu uz Predlog zakona o budžetu Republike Srbije za 2016.godinu.

Pavle Petrović, predsednik Fiskalnog saveta predstavio je ocenu Predloga zakona o budžetu Republike Srbije za 2016.godinu koju je ova institucija dostavila Odboru, pohvalivši strukturalno, odnosno trajno, smanjenje deficita u ovoj godini za 2,4 procentna poena. On je govorio i o nekim zamerkama na način kako su pojedine pozicije predstavljene u Predlogu zakona.

U raspravi koja je usledila razgovaralo se o prihodnoj i rashodnoj strani budžeta, smanjenju deficita, korišćenju sredstava iz IPARD fondova, ograničavanju zapošljavanja, fondovima za plate, efektima racionalizacije broja zaposlenih u javnoj upravi, efektima mera koje će doneti povećanje akciza, ukupnom smanjenju subvencija, o Poreskoj upravi i njenoj reorganizaciji, kritikama koje su se čule u odnosu na DRI, poštovanju preporuka DRI, kapitalnim rashodima u budžetu, i drugo.

Nakon rasprave članovi Odbora prihvatili su većinom glasova u načelu Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o budžetskom sistemu, Predlog zakona o budžetu Republike Srbije za 2016. godinu sa Predlogom odluke o davanju saglasnosti na Finansijski plan Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje za 2016. godinu, Predlogom odluke o davanju saglasnosti na Finansijski plan Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje za 2016. godinu, Predlogom odluke o davanju saglasnosti na Finansijski plan Nacionalne službe za zapošljavanje za 2016. godinu i Predlogom odluke o davanju saglasnosti na Finansijski plan Fonda za socijalno osiguranje vojnih osiguranika za 2016. godinu, Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o akcizama i Predlog zakona o dopunama Zakona o utvrđivanju javnog interesa i posebnim postupcima eksproprijacije i izdavanja građevinske dozvole radi realizacije projekta ''Beograd na vodi''.

Takođe, članovi Odbora prihvatili su većinom glasova i Predlog zakona o potvrđivanju Ugovora o garanciji (Projekat restrukturiranja EPS-a) između Republike Srbije i Evropske banke za obnovu i razvoj, Predlog odluke o davanju saglasnosti na Odluku o izmenama Finansijskog plana Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje za 2015. godinu, Predlog odluke o davanju saglasnosti na Odluku o izmenama Finansijskog plana Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje za 2015. godinu, Predlog odluke o davanju saglasnosti na Odluku o izmenama Finansijskog plana Nacionalne službe za zapošljavanje za 2015.godinu i Predlog odluke o davanju saglasnosti na Odluku o izmenama i dopunama Finansijskog plana Fonda za socijalno osiguranje vojnih osiguranika za 2015.godinu.

U nastavku rada Odbor je razmotrio zahtev zaposlenih u Upravi za javne nabavke za dobijanje prethodne pisane saglasnosti za obavljanje dodatne plaćene aktivnosti i odlučio većinom glasova da takvu saglasnost da.

Po prvi put, sednici su prisustvovali i zaposleni u Kancelariji za budžet pri Odboru za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava.

Sednici je predsedavao predsednik Odbora Veroljub Arsić, a sednici su prisustvovali članovi Odbora Olivera Pešić, Milorad Mijatović, Dragoljub Zindović, Ivan Jovanović, Radmilo Kostić, Zoltan Pek, Suzana Šarac, Zoran Bojanić, Vojislav Vujić, Dušica Nikolić, Miloš Tošanić i Goran Kovačević.


Odbori vezani za ovu aktivnost


Video (1)

Sreda, 9. decembar 2015. | 76. sednica Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstva 09.12.2015.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
nedelja, 2. oktobar
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja