Sreda, 19. februar 2020.

62. sednica Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku

Finansiranje energetske tranzicije u Republici Srbiji je tema koja je razmotrena na sednici Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku i na Osmom sastanku Parlamentarnog foruma za energetsku politiku Srbije, koji su održani zajedno 19. februara.


Predsednica Parlamentarnog foruma dr Aleksandra Tomić istakla je da je energetska tranzicija u Srbiji deo energetske tranzicije u celoj Evropi i da se sprovodi po modelu Nemačke, koja prednjači u tom dugotrajnom procesu. Bitna je promena svesti građana Srbije o pojmu energije i njenom značaju za očuvanje životne sredine, navela je Tomić i dodala da se energetska efikasnost treba posmatrati kao novi energetski izvor. Ona je ukazala i da su ovaj Parlamentarni forum i Narodna skupština doprineli da se ove značajne teme otvore u društvu.

Predstavnica Ambasade SR Nemačke u Srbiji An-Kristin Piplica ukazala je da je energetska tranzicija najvažnija politička, privredna i društvena tema u Nemačkoj, Srbiji i širom sveta. Nemačka, kao industrijska zemlja, usvojila je klimatski paket kojim je predviđeno da do 2038. godine potpuno prestane sa korišćenjem uglja, a da će 2050. biti već klimatski neutralna, navela je ona. Piplica je istakla i da sada 40 odsto struje Nemačka pokriva iz obnovljivih izvora energije – vetra i sunca, i dodala da su na taj način nastala i nova tržišta sa novim radnim mestima i održivim tehnologijama. Za tranziciju na obnovljive izvore energije i očuvanje životne sredine neophodne su strukturne promene i politička podrška, ali je i svaki pojedinačni građanin obavezan da pruži svoj doprinos, istakla je ona.

Direktor Fondacija Konrad Adenauer za Srbiju i Crnu Goru Norbert Bekman-Dirkes je ukazao da se kroz projekte ova fondacija bavi očuvanjem kvaliteta života i konkretnim politikama, kako bi se došlo do promene svesti i promene svakodnevnih navika ljudi.

Direktor Fondacije Hajnrih Bel Simon Ilze naveo je da je energetska tranzicija u pravcu dekarbonizacije i upotrebe obnovljivih izvora energije nadstranačka i interdisciplinarna i ukazao na značajnu ulogu parlamenta za donošenje zakona koji podstiču upotrebu obnovljivih izvora energije.

Članovi Odbora i Parlamentarnog foruma, kao i ostali učesnici razmotrili su propise i finansijske mehanizme potrebne za energetsku tranziciju. Međunarodna ekspertkinja Sonja Risteska iz Agora Energivende predstavila je Studiju o upravljanju rizikom, u kojoj je naznačila mehanizme za privlačenje više investicija u upotrebu obnovljivih izvora energije (sunce i vetar) u Srbiji i ostalim zemljama jugoistočne Evrope. Bitno je da se spozna ekonomski potencijal i instrumenti praktičnih politika za energetsku tranziciju, navela je. Iskustva i dobre prakse predstavili su članica Evropskog parlamenta ispred Poslaničke grupe Zeleni Viola fon Kramon-Taubdel i predstavnik Saveznog udruženja nemačke industrije dr Eberhard Fon Rotenberg.

Ovom prilikom razgovaralo se i o Izveštaju o napretku Republike Srbije u energetici u 2019. godini, koji je obrazložio direktor Sekretarijata Energetske zajednice Janez Kopač. U raspravi, koju je moderirala predsednica Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku Snežana B. Petrović, učestvovala je državna sekretarka u Ministarstvu rudarstva i energetike Mirjana Filipović i predsednik Saveta Agencije za energetiku Republike Srbije Dejan Popović.

Sednici je predsedavala predsednica Odbora Snežana B. Petrović, a prisustvovali su članovi i zamenici članova Odbora Momo Čolaković, dr Aleksandra Tomić, Maja Mačužić Puzić, Zoran Bojanić, Snežana R. Petrović, Nataša St. Jovanović, Ana Čarapić, Dragana Kostić i Snežana Paunović.


Odbori vezani za ovu aktivnost


Video (1)

Sreda, 19. februar 2020. | 62. sednica Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2