Utorak, 3. decembar 2019.

54. sednica Odbora za prostorno planiranje, saobraćaj, infrastrukturu i telekomunikacije

Na sednici od 3. decembra, održana je prezentacija radnog teksta Brošure o održivoj urbanoj mobilnosti, koju su članovima Odbora predstavili Vladimir Đorić, profesor Saobraćajnog fakulteta u Beogradu i Klara Danilović iz Stalne konferencije gradova i opština.


Stručnjaci su istakli da su osnovni ciljevi Brošure o održivoj urbanoj mobilnosti kvalitetnija životna sredina u gradskim sredinama i kreiranje praktičnih politika. Projekat je pre svega namenjen jačanju kapaciteta lokalnih samouprava, a cilj je unapređenje kvaliteta životne sredine, unapređivanje saobraćajne mreže, promovisanje nemotorizovanih vidova saobraćaja, kao i poboljšanje usluga javnog prevoza. Projekat je započet u dva grada u Srbiji, Pirotu i Šapcu, dok je Kruševac samostalno razvio i usvojio Plan održive urbane mobilnosti.

Ovaj projekat deo je šire inicijative - regionalnog projekta „Održiva urbana mobilnost u gradovima jugoistočne Evrope“, koji finansira Nemačka organizacija za tehničku saradnja u okviru otvorenog regionalnog fonda za energetsku efikasnost (GIZ).

Predsednica Odbora istakla je da je urbana mobilnost pre svega namenjena jedinicama lokalne samouprave, a da je na zakonodavnoj vlasti da im pomogne i dâ smernice kako da se ovakav plan implementira.

Sednici je predsedavala predsednica Odbora Katarina Rakić, a prisustvovali su članovi i zamenici članova Odbora Ivana Nikolić, dr Vladimir Orlić, Dalibor Radičević, Jasmina Karanac, Stefana Miladinović, Dragan Jovanović, Milan Ljubić i Snežana B. Petrović. Sednici su prisustvovali i članovi Odbora za zaštitu životne sredine.


Odbori vezani za ovu aktivnost


Video (1)

Utorak, 3. decembar 2019. | 54. sednica Odbora za prostorno planiranje, saobraćaj, infrastrukturu i telekomunikacije 03.12.2019.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5