Četvrtak, 4. februar 2016.

54. sednica Odbora za prostorno planiranje, saobraćaj, infrastrukturu i telekomunikacije

Na sednici od 4. februara, Odbor za prostorno planiranje, saobraćaj, infrastrukturu i telekomunikacije, razmotrio je i prihvatio Izveštaj o ostvarivanju Prostornog plana Republike Srbije i stanju prostornog razvoja u 2014. godini.


Prezentaciju dugogodišnjeg rada na implementaciji Prostornog plana Republike Srbije (PPRS), koja obuhvata kvalitativnu i kvantitativnu analizu stanja u Republici Srbiji, predstavili su predstavnici Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Oni su govorili o sistemu strateškog planiranja i upravljanja prostornim razvojem u Republici Srbiji, kao i o ostvarenosti ciljeva PPRS-a i stanju prostornog razvoja od 2010. do 2015. godine.

Tokom izlaganja naglašeno je da se u Republici Srbiji od 2011. godine rade izveštaji o prostornom razvoju i ostvarivanju prostornih planova na državnom, a da je predviđena i njihova izrada na regionalnom nivou.

Takođe, istaknuto je i da Republika Srbija teži unapređenju svog statističkog sistema koji na evropskom nivou mora da bude prilagođen metodološkom okviru koji propisuje Statistička kancelarija Evropske unije (Eurostat), a koja prikuplja i objavljuje statističke podatke država članica EU, država izvan EU, kao i podatke međunarodnih organizacija i da se, s tim u vezi, pred Srbijom, na putu pregovora o pristupanju u Evropsku uniju, u okviru Poglavlja 18 koje se odnosi na statistiku, nalazi usklađivanje pravnih propisa sa pravnom tekovinom EU iz oblasti statistike.

U ime Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, sednici je, sa saradnicima, prisustvovao Đorđe Milić, v.d. pomoćnika ministra.

Sednici je predsedavao predsednik Odbora Milutin Mrkonjić, a istoj su prisustvovali članovi i zamenici članova Odbora Zoran Bojanić, Mujo Muković, Vučeta Tošković, Dragan Aleksić, Ivana Stojiljković, Radmilo Kostić, Zoran Milekić, Suzana Spasojević, Branka Bošnjak, Konstantin Arsenović i Dragan Jovanović.


Odbori vezani za ovu aktivnost


Video (1)

Četvrtak, 4. februar 2016. | 54. sednica Odbora za prostorno planiranje, saobraćaj, infrastrukturu i telekomunikacije 04.02.2016.