Utorak, 1. mart 2016.

54. sednica Odbora za evropske integracije

Na sednici Odbora za evropske integracije, održanoj 1. marta, članovi Odbora razmotrili su Izveštaj o pregovorima o pristupanju Republike Srbije Evropskoj uniji tokom predsedavanja Velikog Vojvodstva Luksemburga, u periodu od 1. jula do 31. decembra 2015. godine.


Izveštaj je Odboru obrazložila ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović, koja je istakla da je za vreme predsedavanja Velikog Vojvodstva Luksemburga Srbija otvorila prva pregovaračka poglavlja 32. i 35. i formirala Pregovarački tim na čelu sa Tanjom Miščević. Ministarka je dodala da Evropska unija ima pozitivan stav po pitanju pristupanja Republike Srbije Uniji, da je dala pozitivnu ocenu za inkluzivnost otvorenih poglavalja, kao i da očekuje da Srbija otvori do kraja godine najmanje četiri nova poglavlja. Joksimović je istakla da Srbija nema formiranu Zajednicu srpskih opština, ali da Beogarad održava tehnički nivo dijaloga sa Prištinom, i da Srbija vidi Evropsku komisiju kao najbolji garant komunikacije u pregovorima.

Joksimović je iznela podatak da po poslednjim istraživanjima 48 odsto građana Srbije ima pozitivan stav o pristupanju Republike Srbije Evropskoj uniji.

Sednici je predsedavao predsednik Odbora Aleksandar Senić, a prisustvovali su i članovi i zamenici članova Odbora dr Aleksandra Tomić, Elvira Kovač, prim. Dr Ninoslav Girić, Dragan Šormaz, Vesna Marković, Branko Ružić, Nataša Vučković, Irena Aleksić, dr Ivan Bauer i dr Vladimir Orlić, i članovi resornog ministarstva.

Odbori vezani za ovu aktivnost


Video (1)

Utorak, 1. mart 2016. | 54. sednica Odbora za evropske integracije 01.03.2016.