Utorak, 23. februar 2016.

49. sednica Odbora za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu

Na sednici Odbora za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, održanoj 23. februara, članovi Odbora razmotrili su aktuelnu situaciju u stočarstvu i otkupne cene u svinjarstvu.


Nakon diskusije koju se članovi Odbora vodili sa predstavnicima Ministarstva za poljoprivredu i zaštitu životne sredine i članovima Privredne komore Srbije, Odbor je usvojio predlog zaključka upućen Vladi u kom preporučuje zadržavanje i eventualno povećanje iznosa za prelevmane za svinjsko meso, a da se novac dobijen od prelevmana plasira u domaće stočarstvo i podizanje konkurentnosti. Odbor preporučuje da se u cilju očuvanja proizvodnje i cena uvedu mere dotacije lagera zainteresovanim klanicama kvartalno, za kupovinu od 10 do 15 hiljada tovljenika u visini od 15 do 20 dinara po kilogramu. Uvođenjem pomenute mere očuvala bi se stabilnost cena i tržišta, i doprinelo većim prihodima u porezima na dodatu vrednost u državnoj kasi. Odbor je takođe, predložio da se pregovorima ispita mogućnost i traži ukidanje prelevmana carine na juneće meso.

Na sednici se govorilo se i o pokretanju inicijative za reprogram dugova za zdravstveno osiguranje zemljoradnika sa predlogom zaključka Vladi Republike Srbije i odgovarajućih postupaka u vezi PIO doprinosa za zemljoradnike. Odbor je doneo zaključak da se Vladi preporuči da donese zaključak o doprinosima o zdravstvenom osiguranju zemljoradnika i da ih reprogramira na pet godina, sa otpisivanjem kamata po plaćenom osnovnom dugu, i da se tekućim uplatama, kvartalnim iz prethodne godine, stekne pravo overe zdravstvene knjižice i omogući pravo lečenja. Na sličan način Odbor je predložio da se izmenama odgovarajućih propisa regulišu i dugovanja za doprinose za PIO osiguranja zemljoradnika.

Na sednici je bilo reči i o podsticajima u poljoprivredi odnosno uredbama o dopuni, gde je Odbor doneo zaključak da se razmotri mogućnost pravilnijeg i kvalitetnijeg načina raspodele podsticajnih sredstava, i po mogućnosti uveća obim sredstava u agrarnom budžetu.

Sednici je predsedavao Marijan Rističević, predsednik Odbora, a sednici su prisustvovali i članovi Odbora Velimir Stanojević, Jovan Marković, Žarko Bogatinović, Miodrag Nikolić, Zoran Antić, Arpad Fremond i zamenici članova, Miroslav Marinković, Miroljub Stanković, Dejan Nektarijević, Željko Sušec, Mladen Lukić, Vladan Milošević i Nadica Nikolić-Tanasijević.


Odbori vezani za ovu aktivnost


Video (1)

Utorak, 23. februar 2016. | 49. sednica Odbora za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu 23.02.2016.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1