Ponedeljak, 16. novembar 2015.

47. sednica Odbora za evropske integracije

Na sednici Odbora za evropske integracije, održanoj 16. novembra, članovi Odbora razmatrali su, u načelu Predlog zakona o trgovačkom brodarstvu i Predlog zakona o radnom vremenu posade vozila u drumskom prevozu i tahografima, koje je podnela Vlada.


Predloge zakona obrazložili su predstavnici Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture

Obrazlažući Predlog zakona o trgovačkom brodarstvu, Leposava Sojić v.d. pomoćnika ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture navela je da se ovim zakonom uređuju prevoz i pristup tržištu, pravni status broda i stvarnopravni odnosi na brodu, odgovornost i ograničenje odgovornosti za potraživanja u unutrašnjoj plovidbi i pomorska potraživanja, ugovori, plovidbene nezgode, vanugovorna odgovornost, zaustavljanje broda, izvršenje i obezbeđenje na brodu, merodavno pravo i isključiva nadležnost sudova Republike Srbije za sporove u oblasti trgovačke plovidbe sa elementom inostranosti, priznavanje i izvršavanje sudskih odluka u oblasti trgovačke plovidbe, kao i nadzor. Sojić je istakla da se ovim Predlogom zakona usaglašavaju propisi sa propisima Evropske unije i omogućuje savremeno postupanje u ovoj oblasti.

Članovi Odbora prihvatili su Predlog zakona o trgovačkom brodarstvu, u načelu.

U nastavku sednice Saša Stojanović, v.d. pomoćnika ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture obrazložio je članovima Odbora Predlog zakona o radnom vremenu posade vozila u drumskom prevozu i tahografima navodeći da je reč o novom zakonskom rešenju u pravnom sistemu Republike Srbije. Stojanović je dodao da postoji usaglašenost sa devet propisa Evropske unije, a nakon usvajanja 11 podzakonskih akata tekst će biti u potpunosti usaglašen sa propisima Evropske unije. On je istakao da se ovim Predlogom zakona povećava bezbednost u saobraćaju i socijalni standard vozača i članova posade.

Odbor je jednoglasno prihvatio Predlog zakona o radnom vremenu posade vozila u drumskom prevozu i tahografima, u načelu.

Sednici je predsedavao Aleksandar Senić, predsednik Odbora.


Odbori vezani za ovu aktivnost


Video (1)

Ponedeljak, 16. novembar 2015. | 47. sednica Odbora za evropske integracije 16.11.2015.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31