Ponedeljak, 16. novembar 2015.

46.sednica Odbora za evropske integracije

Na 46. sednici, održanoj 16. novembra, članovi Odbora za evropske integracije upoznali su se sa Izveštajem Evropske komisije o napretku Srbije za 2015. godinu, koji je predstavio Majkl Davenport, šef Delegacije EU u Srbiji.


Šef Delegacije EU istakao je da ovogodišnji Izveštaj Evropske komisije detaljnije govori o preporukama, i ove godine Komisija daje jasnu poruku svima, i Srbiji i zemljama članicama Evropske unije, da se zalaže za otvaranje prvih pregovaračkih poglavlja u decembru. Davenport je podsetio da je Evropska komisija dala preporuku pre godinu dana za otvaranje prvih poglavlja. U tom trenutku je bila reč o Poglavlju 32, međutim tada nije bilo konsenzusa među zemljama članicama za otvaranje poglavlja, koji sada postoji. On je istakao da se u Izveštaju navodi napredak u pripremi akcionih planova za poglavlja 23 i 24, i ističe napredak u dijalogu Beograda i Prištine, tako da se očekuje otvaranje pregovora za Poglavlje 35. U Izveštaju je ukazano da je Vlada ostvarila napredak u implementaciji ambicioznih reformi i da Evropska komisija shvata rezultate ekonomskih reformi, pozdravlja napore Srbije na unapređenju regionalne saradnje i bilateralnih odnosa po pitanju pomirenja u regionu, istakao je Davenport. S obzirom da je ključna tema strategije proširenja EU reforma javne uprave, Izveštaj pozdravlja sveobuhvatni plan reforme javne uprave i naglašava ciljeve koji se moraju ostvariti u narednih godinu dana. Takođe, u Izveštaju se konstatuje šta sve treba uraditi kako bi se obezbedila puna sloboda izražavanja i reforma medija, dostigla puna ravnopravnost u društvu, i poziva Vlada da uloži napor u saradnju sa nezavisnim regulatornim telima, dodao je Davenport. Takođe, u Izveštaju se pozdravlja mirno održavanje Parade ponosa u Beogradu 2015.godine, konstatuje se težina tereta koji podnosi Srbija po pitanju migrantske krize i pozdravlja način na koji je Srbija do sada reagovala. U Izveštaju se naglašava i da je Srbija važan partner u spoljnoj politici EU, koja očekuje saradnju sa Srbijom po ovom pitanju, naveo je Davenport. On je podsetio da se u Izveštaju naglašava uloga Narodne skupštine u uspostavljanju dijaloga između Vlade i civilnog sektora po pitanju evropskih integracija, posebno kada je u pitanju saradnja sa Evropskim konventom.

U raspravi koja je usledila članovi Odbora pozdravili su poziv Evropske komisije za otvaranje prvih pregovaračkih poglavlja, a interesovale su ih i preporuke u određenim oblastima. Razgovaralo se o ukazivanju EK na upotrebu hitnog postupka pri donošenju zakona, napretku u oblasti pravosuđa, borbe protiv korupcije, slobodi medija, transparentnosti u vođenju javnih preduzeća, reformi javne uprave, ali i poglavljima 35, 23 i 24 i drugo.

Sednici su prisustvovali studenti Fakulteta političkih nauka, Pravnog i Ekonomskog fakulteta.

Sednici je predsedavao Aleksandar Senić, predsednik Odbora.


Odbori vezani za ovu aktivnost


Video (1)

Ponedeljak, 16. novembar 2015. | 46. sednica Odbora za evropske integracije 16.11.2015.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
četvrtak, 1. decembar

Ceo kalendar dogadjaja