Utorak, 8. decembar 2015.

39. sednica Odbora za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu

Na sednici održanoj 8. decembra, članovi Odbora za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu razmotrili su Predlog zakona o budžetu Republike Srbije za 2016. godinu, razdeo 23 - Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine.


O strukturi Predloga zakona o budžetu Republike Srbije za 2016. godinu govorio je državni sekretar Ministarstva finansija Nenad Mijailović, koji je istakao da je budžet za narednu godinu konzervativan i da se bazira na realnim procenama, kao i da nema nerealnih očekivanja u naplati poreza za narednu godinu. Deficit budžeta iznosi 121,8 milijardi dinara što je u liniji sa programom koji je dogovoren sa MMF-om. Plan je da u 2017. godini deficit bude ispod tri odsto, a planirani rast preko tri odsto. Rashodi u 2016. godini planirani su u skladu sa ostvarenjima u prethodnoj godini. Deo koji se odnosi na plate iznosi 14 milijardi dinara, od čega 10 milijardi na poziciji Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave i 4 milijarde na poziciji Ministarstva zdravlja, što je namenjeno za otpremnine u procesu racionalizacije. Troškovi za robe i usluge su na istom nivou kao i prethodne godine, a uštede su ostvarene na poziciji službenih putovanja. Subvencije su nominalno povećane u odnosu na prethodnu godinu, dok su kapitalni izdaci niži, i iznose 42 milijarde dinara, čemu je uzrok loše izvršenje, zaključio je Mijailović. Kada se govori o Razdelu 23, koji se odnosi na Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine, sredstva iznose 40,6 milijardi, od čega je 34,5 milijardi namenjeno poljoprivredi. Od tog iznosa preko 24 milijarde dinara planirano je na funkciji 451, za subvencije i agrarna plaćanja, što je 700 miliona dinara više u odnosu na 2015. godinu, istakao je Mijailović.

Dragoje Pavlović, pomoćnik ministra poljoprivrede i zaštite životne sredine istakao je da je ovo programski budžet, a novina u njemu je ta što će se svi podsticaji i subvencije naći na jednom mestu, odnosno u Upravi za agrarna plaćanja. Čak 87 odsto poljoprivrednog budžeta su rashodi, od čega je preko 70 odsto namenjeno subvencijama.

U raspravi koja je usledila, a u kojoj je aktivno učestvovala i ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković, razgovaralo se o potrebi obezbeđivanja sredstava u budžetu za interventno reagovanje, sredstvima za isplatu ostatka duga prema poljoprivrednicima za 2015. godinu, a koji nije obuhvaćen javnim dugom, o prelevmanima, novim mehanizmima za prihodovanje u poljoprivredi, a govorilo se i o primedbama na iznos sredstava za poljoprivredu.

Nakon rasprave članovi Odbora su većinom glasova prihvatili Predlog zakona o budžetu Republike Srbije za 2016. godinu, razdeo 23 - Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine.

Takođe, Odbor je većinom glasova doneo Zaključak kojim zahvaljuje Vladi Republike Srbije na dodatnim sredstvima u visini 9,5 milijardi podsticaja za 2015. godinu, čime su se stekli uslovi za isplatu svih podsticaja i dugovanja prema poljoprivrednim gazdinstvima. Odbor je ohrabren jednom milijardom više u delu planiranih podsticaja za 2016. godinu, ali preporučuje da se ta sredstva uvećaju, posebno da se obezbede sredstva u cilju interventnog otkupa mesa i mleka, kojim bi se očuvala stabilnost cena, proizvodnje, tržišta, izvoza i snabdevanja po pitanju mesa i mleka.

U nastavku sednice članovi Odbora razmotrili su u načelu i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju.

Mladen Mladenović, pomoćnik ministra poljoprivrede i zaštite životne sredine istakao je, predstavljajući Predlog zakona članovima Odbora, da je isti direktna posledica Predloga zakona o budžetu za 2015. godinu i pretvaranja dugovanja za podsticaje u javni dug. Ovim Predlogom zakona na brz način se obezbeđuje finansijska stabilnost i ravnomerna raspodela sredstava i podsticaja u poljoprivredi, kao i drugih podsticajnih mera za ruralni razvoj.

Nakon rasprave članovi Odbora su većinom glasova prihvatili u načelu Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju.

Sednici su prisustvovali narodni poslanici Milan Latković, Miroljub Stanković, Velimir Stanojević, Miroslav Marinković, Arpad Fremond, Vladan Milošević, Dejan Nektarijević, Milan Kovačević, Miodrag Nikolić, Žarko Bogatinović i Milija Miletić.

Sednici je predsedavao Marijan Rističević, predsednik Odbora.


Odbori vezani za ovu aktivnost


Video (1)

Utorak, 8. decembar 2015. | 39. sednica Odbora za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu 08.12.2015.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2