15. decembar 2015. Učesnici zajedničke sednice

15. decembar 2015. Učesnici zajedničke sednice

Utorak, 15. decembar 2015.

39. sednica Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova

Odbor za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova i Odbor za odbranu i unutrašnje poslove, održali su 15. decembra, zajedničku sednicu na kojoj su se članovi Odbora upoznali sa Nacrtom zakona o javnom okupljanju, koji je dostavilo Ministarstvo unutrašnjih poslova.


Predsednica Odbora za odbranu i unutrašnje poslove Marija Obradović, pozdravljajući prisutne, ocenila je da je ovaj Nacrt zakona od fundamentalnog značaja za ostvarivanje Ustavom zagarantovanog prava građana, prava na okupljanje.

Meho Omerović, predsednik Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova ukazao je na značaj ovakvih diskusija, koje omogućavaju nezavisnim državnim organima i predstavnicima nevladinih organizacija da iznesu primedbe i mišljenja na određene tekstove zakona pre nego što kao predlog zakon uđe u skupštinsku proceduru, a u cilju izrade što kvalitetnijih zakonskih rešenja.

Državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova Jana Ljubičić istakla je da je ideja Ministarstva unutrašnjih poslova da se kroz ovakvu vrstu diskusija sačini što bolji tekst zakona i ocenila da veliki broj prisutnih učesnika ukazuje na značajno interesovanje za ovu oblast. Ona je podsetila prisutne da je pravo na slobodno okupljanje građana bilo regulisano Zakonom o okupljanju koji je usvojen još 1992. godine kao i da je Ustavni sud u aprilu odredbe postojećeg zakona o javom okupljanju građana proglasio neustavnim, a novi još nije donet, dodajući da u Srbiji od 9. oktobra postoji pravni vakuum u oblasti propisa o javnim skupovima. Ljubičić je istakla da je od 10. oktobra do 30. novembra, i pored pravnog vakuuma, u Srbiji održano 15.600 javnih skupova, kao i da je od 28. aprila 2014. do 30. novembra ove godine u Srbiji održano 102.707 javnih skupova, ukazujući na neophodnost da se novi zakon donese što pre.

Nataša Milidragović iz Ministarstva unutrašnjih poslova upoznala je članove odbora sa Nacrtom zakona o javnom okupljanju. Ona je navela da je ovaj Nacrt sačinjen nakon što je prvobitna verzija prošla javnu raspravu i istakla da se predloženi Nacrt zakona ne bavi samo pravom, već sadrži i tehnički deo, koji određuje obaveze organizatora. Milidragović je navela da su odredbe Nacrta zakona, u odnosu na prvobitni tekst pojednostavljene, kao i da se okupljanjem smatra svaki skup na kome je više od 20 osoba koje žele da izraze socijalna, politička i druga opredeljenja. Ona se složila sa državnom sekretarkom Ljubičić da je značajno da se zakon, donese što pre, obzirom na nastali pravni vakuum.

Tokom diskusije, komentare na Nacrt zakona o javnom okupljanju su pored članova dva odbora dali Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković, Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podatak o ličnosti Rodoljub Šabić, zamenik Zaštitnika građana Miloš Janković, predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata Ranka Savić, kao i predstavnici civilnog sektora.

Sednici su predsedavali Meho Omerović, predsednik Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova i Marija Obradović, predsednica Odbora za odbranu i unutrašnje poslove, a prisustvovali su članovi Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova i članovi Odbora za odbranu i unutrašnje poslove Ljiljana Malušić, Biljana Ilić Stošić, Milanka Jevtović Vukojčić, Suzana Šarac, Dubravka Filipovski, Vladica Dimitrov, Ljibuška Lakatoš, Stefana Miladinović, Aida Ćorović, Elvira Kovač, Bojan Kostreš, Aleksandar Marković, Nenad Nikolić, Zoran Babić, Miloš Tošanić, Marko Đurišić i Jasmina Obradović.


Odbori vezani za ovu aktivnost


Video (1)

Utorak, 15. decembar 2015. | 46. sednica Odbora za odbranu i unutrašnje poslove zajedno sa 39. sednicom Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova 15.12.2015.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4