Četvrtak, 26. novembar 2015.

38. sednica Odbora za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu

Na sednici od 26. novembra, članovi Odbora za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu razmotrili su aktuelnu situaciju u vezi sa Predlogom zakona o izmenama i dopunama Zakona o poljoprivrednom zemljištu i u vezi sa isplatom podsticaja poljoprivrednicima.


Predsednik Odbora Marijan Rističević ocenio je da je, gledano iz opšte agrarne situacije, napravljen dobar Predlog zakona, u čijoj izradi su učestvovali i sami poljoprivredni proizvođači. On je dodao da je cilj današnje rasprave da se pretoči u amandmane sve do čega se dođe u istoj, čime će se Predlog zakona poboljšati. On je naveo i da je potrebno, kako bi se dileme stvorene u javnosti razrešile, usaglasiti se oko važnih pitanja, kao što su pravo zakupa poljoprivrednog zemljišta, davanje zapuštenog državnog zemljišta u zakup na licitaciji sa početnom cenom 0 dinara, pravo prečeg zakupa za voćare, vlasnike plastenika i stočare pod povoljnijim uslovima, prodaja zemljišta malim poljoprivrednim proizvođačima i drugo.

Državni sekretar Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Zoran Rajić i savetnik predsednika Vlade Republike Srbije Dragan Glamočić predstavili su novine u Predlogu zakona i razloge za njegovo donošenje, a to je pre svega činjenica da se 70 odsto zemljišta ne daje u zakup ili se nalazi u sivoj zoni. Ovim Predlogom zakona definiše se da je poljoprivredno zemljište zemljište od opšteg interesa i ne može se koristiti u druge svrhe. Predlog predviđa uvođenje knjige polja i plodored, a novina je da će se lokalnim samoupravama obustaviti transfer sredstava iz budžeta, ukoliko ne donesu programe na vreme. Takođe, zemljište koje nije davano u zakup sada će se davati na licitaciji po ceni od 0 dinara, pomera se vreme zakupa sa 20 na 30 godina, a definiše se i ko ne može da uđe u posed državnog zemljišta, kao i pravo prečeg zakupa. Takođe, ukoliko se neovlašćeno uđe u posed kazna će biti trostruki iznos najviše prosečne postignute cene po hektaru na teritoriji okruga na kojoj se nalazi zemljište.

Državni sekretar Zoran Rajić najavio da će dugovanje za podsticaje koja država ima prema poljoprivrednicima biti isplaćeni u decembru ove ili januaru naredne godine. Dogovoreno je da ovo dugovanje bude pretvoreno u javni dug, koji će se uz kamatu između jedan i tri odsto, isplatiti proizvođačima.

U raspravi koja je usledila, a u kojoj su učestvovali i predstavnici više udruženja poljoprivrednih proizvođača koji su učestvovali u izradi Predloga zakona, razgovaralo se o konkretnim rešenjima koja bi mogla da se pretoče u amandmane kako bi se Predlog zakona upotpunio. Takođe, razgovaralo se i o protestima poljoprivrednika u vezi sa ovim Predlogom zakona, sa posebnim osvrtom na davanje mogućnosti strancima da kupe zemljište.

Nakon rasprave članovi Odbora usvojili su većinom glasova Zaključak kojim zahvaljuju svim udruženjima poljoprivrednika koji su učestvovali u izradi Predloga zakona. Takođe, Odbor je doneo Zaključak u kome se kaže da članovi Odbora ostaju otvoreni za saradnju po pitanju Predloga zakona sa svim udruženjima i pojedincima koji žele da ga unaprede.

U nastavku sednice Odbor je većinom glasova prihvatio informacije o radu Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine za period april-jun i jul-septembar 2015. godine.

Sednici je predsedavao Marijan Rističević, predsednik Odbora.


Odbori vezani za ovu aktivnost


Video (1)

Četvrtak, 26. novembar 2015. | 38. sednica Odbora za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu 26.11.2015.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
subota, 1. oktobar
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja