10. decembar 2015. 38. sednica Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova

10. decembar 2015. 38. sednica Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova

Četvrtak, 10. decembar 2015.

38. sednica Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova

U cilju obeležavanja 10. decembra, Međunarodnog dana ljudskih prava, u Skupštini AP Vojvodine održana je zajednička sednica Odbora za ravnopravnost polova Skupštine AP Vojvodine i Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Narodne skupštine Republike Srbije.


Tom prilikom je istaknuto da, iako je prošlo 67 godina od potpisivanja Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima, i danas možemo konstatovati da se prava garantovana tom deklaracijom krše u gotovo celom svetu, pa i u Srbiji. Jedna od najugroženijih grupa jesu žene koje i dalje trpe diskriminaciju i nasilje. Stoga je cilj zajedničke sednice organizovane na Međunarodni dan ljudskih prava bio da se ukaže na dostignuća i perspektive u borbi protiv nasilja nad ženama.

Kada je reč o položaju žena u Srbiji, učesnici su istakli da postoji napredak u određenim oblastima, kako u zakonodavnom, tako i u institucionalnom smislu, ali da ratifikacija Istanbulske konvencije zahteva dalje značajne izmene u našem zakonodavstvu, ali i obavezu efikasnog sprovođenja usvojenih zakona. Učesnici sednice su ukazali da se i trenutno na dnevnom redu Narodne skupštine nalaze predlozi budžetskih propisa koji po prvi put uvode rodno budžetiranje u naš budžetski sistem.

Stojanka Lekić, predsednica Odbora za ravnopravnost polova Skupštine AP Vojvodine i Meho Omerović, predsednik Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Narodne skupštine ukazali su na značaj saradnje dva odbora i potrebu razmene iskustava, naročito kada je reč o širenju mreže mehanizama za zaštitu rodne ravnopravnosti, edukaciji u cilju sprečavanja pojave nasilja, pružanju efikasnije podrške i zaštite žrtvama nasilja, usklađivanju zakona sa međunarodnim standardima, kao i na ekonomskom osnaživanju žena i boljoj koordinaciji između svih institucija, u cilju punog ostvarivanja ljudskih prava i suzbijanja nasilja.

Predstavljeni su primeri dobre prakse koja se u Republici i Pokrajini primenjuje u oblasti rodne ravnopravnosti, ali je ukazano i na nedostatke kao što je nepostojanje nacionalne SOS linije.

Nakon zajedničke sednice, članovi oba odbora su prisustvovali uručenju Godišnjeg priznanja Pokrajinske vlade u oblasti ravnopravnosti polova. Dobitnica ovogodišnjeg priznanja je Ksenija Vlaović, preduzetnica i društvena aktivistkinja.


Odbori vezani za ovu aktivnostPrethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 1 2 3
četvrtak, 22. februar
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar događaja