Sreda, 4. mart 2020.

37. sednica Odbora za kontrolu službi bezbednosti

Odbor za kontrolu službi bezbednosti razmatrao je i usvojio Izveštaj o radu Generalnog inspektora službi Ministarstva odbrane za period od 1. jula do 31. decembra 2019. godine.


Odbor je pozitivno ocenio postupanje Generalnog inspektora i istakao da ovakav vid kontrole nad radom službi Ministarstva odbrane doprinosi poboljšanju zakonitosti i pravilnosti rada službi. Odbor je dao podršku Generalnom inspektoru u obavljanju kontrole i nadzora nad radom službi bezbednosti Ministarstva odbrane. U izveštajnom periodu Generalni inspektor realizovao je sve planirane i vanredne zadatke u potpunosti i kvalitetno, ostvario potpunu saradnju sa direkcijama Vojnoobaveštajne i Vojnobezbednosne agencije, što je po oceni članova Odbora obezbedilo unapređenje kvaliteta, efikasnosti, zakonitosti i pravilnosti rada agencija.

U nastavku sednice Odbor je utvrdio Izveštaj o izvršenom nadzoru nad radom službi bezbednosti za 2019. godinu. U Izveštaju je izneta ocena da službe bezbednosti Republike Srbije u realizaciji svojih nadležnosti i zadataka postupaju profesionalno u skladu sa zakonom i u okviru svojih ovlašćenja. Takođe, sva relevantna saznanja, procene i analize o bezbednosnim izazovima, rizicima i pretnjama su pravovremeno dostavljene svim nadležnim državnim organima. Vršeći nadzorne posete i kontrolu rada službi bezbednosti, članovi Odbora ustanovili su da nije bilo propusta i nezakonitosti prilikom primene ovlašćenja za primenu posebnih postupaka i mera za tajno prikupljanje podataka propisanih zakonom.

Povodom najnovijih izjava pojedinih opozicionih lidera članovi Odbora za kontrolu službi bezbednosti pružili su punu podršku pripadnicima Vojske Srbije i Ministarstva unutrašnjih poslova, koji predano i požrtvovano obavljaju svoje dužnosti u skladu sa zakonom. U tom smislu, članovi Odbora upozorili su da neodmerene i neargumentovane izjave pojedinih lidera opozicije mogu dovesti do narušavanja bezbednosti Republike Srbije i njenih građana, te da se očekuje adekvatna reakcija nadležnih organa prema svakom pojedincu, bez obzira na profesiju ili političku pripadnost.


Odbori vezani za ovu aktivnostPrethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
ponedeljak, 4. jul
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja