Četvrtak, 7. februar 2019.

35. sednica Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku

Na sednici održanoj 7. februara, članovi Odbora razmatrali su Godišnji izveštaj Sekretarijata Energetske zajednice o napretku Republike Srbije u implementaciji propisa iz oblasti energetike.


Na početku sednice, direktor Sekretarijata Energetske zajednice Janez Kopač, podsetio je na podatak da je Energetska zajednica međunarodna organizacija, osnovana u oktobru 2005. godine, u Atini. Danas je čini EU i devet ugovornih strana.

Predstavljajući Godišnji izveštaj, Janez Kopač je podsetio na glavne ciljeve Energetske zajednice kao što su:
  1. privlačenje investicija u proizvodnju električne energije i mreže kako bi se obezbedilo stabilno i stalno energetsko snabdevanje koje je ključno za ekonomski razvoj i socijalnu stabilnost;
  2. uspostavljanje integrisanog tržišta energije tako što će se omogućiti prekogranična trgovina energijom i integracija sa tržištem EU;
  3. jačanje sigurnosti snabdevanja;
  4. unapređenje životne sredine u sektoru energetike i
  5. jačanje konkurencije i stvaranje uslova za ekonomiju obima na regionalnom nivou.
Energetska zajednica ocenila je da Srbija beleži dobar rezultat u uvođenju pravnih tekovina, naveo je Kopač i dodao da je cilj Energetske zajednice da se do 2050. godine pređe na obnovljive izvore energije, kao i da era uglja polako ostaje iza nas.

U nastavku izlaganja upoznao je članove Odbora sa zakonodavnim okvirima i implementacijom određenih propisa od strane ugovornih strana. S tim u vezi, istakao je, Srbija je postigla veliki uspeh u implementaciji u elektroenergetskom sektoru i u sektoru energetske efikasnosti, dok je u sektoru statistike implementacija skoro završena. Implementacija u sektoru gasa, nafte i infrastrukture je u umerenoj fazi.

Kopač je informisao članove Odbora o delu Izveštaja koji se odnosi na oblast električne energije, gasa, nafte, infrastrukture, klime i na oblast zaštite životne sredine.

Razgovaralo se o procesu razdvajanja Srbijagasa i istaklo se da će se 1. oktobra 2019. godine taj proces okončati.

Takođe, kada su u pitanju obnovljivi izvori energije, ocenjeno je da Srbija beleži oscilacije u potrošnji energije iz obnovljenih izvora, zbog porasta ukupne potrošnje električne energije i da su potrebna dalja ulaganja u ovoj oblasti.

Na sednici je govorio i Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike, koji je predstavljeni izveštaj Sekretarijata Energetske zajednice ocenio pozitivnim, uz sugestije i preporuke za izvesne korekcije koje bi Sekretarijat trebalo da uvaži u narednom periodu. Antić je ukazao na visok nivo saradnje Vlade Republike Srbije, resornog ministarstva i Sekretarijata i pohvalio rad Narodne skupštine i resornog odbora. Srbija će uz podršku Sekretarijata uložiti maksimalne napore da kompletna implementacija bude uspešna, naveo je ministar i dodao da, u odnosu na baznu 2009. godinu, Srbija beleži ukupan rast potrošnje energije od 16 odsto, isključivo kao posledicu novih industrijskih potrošača. Takođe, Antić je naveo da će Srbija u narednom periodu veliki akcenat staviti na stvaranje uslova za povećanje proizvodnje energije iz obnovljivih izvora.

Na sednici su govorili i direktor Srbijagasa i narodni poslanik Dušan Bajatović, predsednik Saveta Agencije za energetiku RS Dejan Popović i narodni poslanici Gorica Gajić, Zoran Bojanić i Snežana Paunović.

Na kraju sednice predsednica Odbora Snežana B. Petrović konstatovala je da je Godišnji izveštaj Sekretarijata Energetske zajednice razmotren šesti put, da je Srbija napravila veliki napredak u implementaciji propisa i da se nastavlja dalja saradnja sa Sekretarijatom u interesu Srbije kao potpisnice Ugovora o Energetskoj zajednici.

Sednici je predsedavala predsednica Odbora Snežana B. Petrović, a prisustvovali su članovi i zamenici članova Odbora dr Aleksandra Tomić, Stanislava Janošević, Studenka Kovačević, Tomislav Ljubenović, Zoran Bojanić, Gorica Gajić, Milimir Vujadinović, Snežana R. Petrović, Vojislav Vujić, Snežana Paunović i Ana Čarapić.


Odbori vezani za ovu aktivnost


Video (1)

Četvrtak, 7. februar 2019. | 35. sednica Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku 07.02.2019.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
nedelja, 2. oktobar
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja