Utorak, 3. novembar 2015.

35. sednica Odbora za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu

Na sednici održanoj 3. novembra, članovi Odbora za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu razmotrili su Predlog zakona o jakim alkoholnim pićima, u načelu.


Predlog zakona obrazložila je ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine prof. dr Snežana Bogosavljević Bošković istakavši osnovne razloge za donošenje novog zakona, kojim se oblast jakih alkoholnih pića reguliše. Ova oblast je regulisana zakonom iz 2009. godine koji tretira rakije i alkoholna pića, međutim njegove odredbe koče razvoj ove oblasti, istakla je Bogosavljević Bošković. Osnovna slabost postojećeg zakona je ta što većina proizvođača nije registrovana, tako da njihovi proizvodni viškovi nisu bili legalno u prometu. Osnovni cilj Predloga zakona je da se liberalizuje proces registracije, kao i da se omogući fizičkim licima da svoje viškove legalno plasiraju na tržište. Takođe, cilj je jačanje malih poljoprivrednih gazdinstava i njihova registracija za proizvodnju pića, kao i podsticaj proizvodnje voća, imajući u vidu da je u Srbiji pod voćem 170.000 ha od čega je oko 50 odsto zasad šljive, koja se u velikoj meri prerađuje u razne vrste rakija, čime će i ova proizvodnja biti verifikovana. Predlog zakona je usklađen sa evropskim standardima i zakonodavstvom, predviđa uvođenje kategorizacije pića, kojih će biti 47, kao i deklaraciju u skladu sa evropskom regulativom. Novina koju ovaj Predlog zakona donosi jeste i jasna procedura zaštite oznaka geografskog porekla.

U raspravi o Predlogu zakona članove Odbora je zanimalo koji datum proizvodnje rakije proizvođač ističe na deklaraciji, da li fizička lica moraju da imaju registrovano gazdinstvo za proizvodnju za sopstvene potrebe, koje elementarne uslove moraju da ispune za proizvodnju rakije, da li mogu da prodaju rakiju na sajmovima i u rinfuzu, ko će vršiti nadzor proizvodnje s obzirom na mali broj poljoprivrednih inspektora, da li će se smanjiti troškovi proizvodnje i da li je potrebno angažovanje tehnologa u procesu proizvodnje pića, kao i da li proizvođači mogu biti poljoprivredne zadruge.

Nakon rasprave, članovi Odbora jednoglasno su prihvatili Predlog zakona o jakim alkoholnim pićima, u načelu.

Sednici je predsedavao Marijan Rističević, predsednik Odbora.

Odbori vezani za ovu aktivnost


Video (1)

Utorak, 3. novembar 2015. | 35. sednica Odbora za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu 03.11.2015.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
nedelja, 27. novembar
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja