Ponedeljak, 9. decembar 2013.

32. sednica Odbora za rad, socijalna pitanja, društvenu uključenost i smanjenje siromaštva

Članovi Odbora za rad, socijalna pitanja, društvenu uključenost i smanjenje siromaštva su na sednici od 9. decembra obavili razgovor sa predstavnicima resornih ministarstava, poslodavaca i sindikata, u susret predstojećim izmenama i dopunama Zakona o radu.


Sednici su prisustvovali i u raspravi sa članovima Odbora učestvovali svi relevantni akteri za donošenje izmena i dopuna Zakona o radu: predstavnici Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike, reprezentativnih sindikata - Ujedinjenog granskog sindikata Nezavisnost i Saveza smostalnih sindikata Srbije i predstavnik Unije poslodavaca Srbije.
Državni sekretar u Ministarstvu rada, zapošljavanja i socijalne politike Zoran Martinović predstavio je predviđene pravce izmena Zakona o radu. Sprovođenje dalje ferorme radnog zakonodavstva, povećanje zaposlenosti, smanjenje rada na crno i poboljšanje privrednog ambijenta za strane investicije, ciljevi su koji se žele postići izmenama i dopunama Zakona o radu, naveo je Martinović.
Mišljenje o predviđenim izmenama i dopunama Zakona o radu dali su predsednik Ujedinjenog granskog sindikata Nezavisnost Branislav Čanak i predsednik Saveza smostalnih sindikata Srbije Ljubosav Orbović. Predstavnici ovih sindikata su istupili iz Radne grupe za izradu predloga za izmene i dopune Zakona o radu. Oni su izneli kritike, smatrajući da se predviđenim izmenama i dopunama Zakona otežava položaj radnika i sindikata.
O predstojećim izmenama i dopunama Zakona o radu govorio je i predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković, član Radne grupe za izradu predloga za izmene i dopune Zakona o radu. On je istakao neophodnost promene Zakona o radu, radi usklađenosti sa evropskim zakonodavstvom.
Članovi Odbora su se tokom rasprave detaljnije informisali o pojedinim odredbama koje su predviđene izmenama i dopunama Zakona o radu. Istaknuto je i da je bitno da svi akteri i zainteresovane strane budu uključeni u proces izrade radnog zakonodavstva.
Članovi Odbora su se složili da se javno slušanje u organizaciji Odbora održi odmah po okončanju rada na izradi teskta Nacrta zakona o izmenama i dopunama Zakona o radu.

Sednici je predsedavla Milica Dronjak, predsednica Odbora.


Odbori vezani za ovu aktivnost


Video (1)

Ponedeljak, 9. decembar 2013. | 32. sednica Odbora za rad, socijalna pitanja, društvenu uključenost i smanjenje siromaštva 09.12.2013.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1