Četvrtak, 2. jul 2015.

32. sednica Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova

Na sednici održanoj 2. jula, članovi Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova utvrdili su predloge zaključaka povodom razmatranja Redovnog godišnjeg izveštaja Poverenika za zaštitu ravnopravnosti za 2014. godinu, Redovnog godišnjeg izveštaja Zaštitnika građana za 2014. godinu i Izveštaja o sprovođenju Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja i Zakona o zaštiti podataka o ličnosti za 2014. godinu.


Članovi Odbora su diskutovali i izneli svoje sugestije na pomenute izveštaje, nakon čega su isti jednoglasno usvojeni i upućeni Narodnoj skupštini na razmatranje i usvajanje.

U okviru tačke razno, članovi Odbora upoznali su se sa inicijativom grupe od šest narodnih poslanika Poslaničke grupe LSV-a da se održi sednica Odbora na kojoj bi se raspravljalo o predlogu grupe nevladinih organizacija da se 11. jul proglasi danom sećanja na žrtve genocida u Srebrenici. Inicijativnu je obrazložila jedna od potpisnika i član Odbora Olena Papuga, istakavši da su poslanici PG LSV svesni da to ne mogu da urade ni ovaj Odbor, ni Narodna skupština, imajući u vidu da bi bile potrebne izmene zakona kojim se ova oblast reguliše, ali da je ovo prilika da se o ovoj temi razgovara.

Član Odbora Zlata Đerić podsetila je kolege da je Narodna skupština 31. marta 2010. godine donela Deklaraciju o osudi zločina u Srebrenici. Ona je podsetila i na žrtve srpskog naroda i pozvala kolege da se kada se sećaju žrtava zločina sete i svojih žrtava. Ona je ocenila da je Narodna skupština učinila veliki iskorak donošenjem ove Deklaracije i pozvala na osuđivanje svih zločina i svih zločinaca, uz sećanje na svoje žrtve, što je Narodna skupština učinila donošenjem Deklaracije o osudi zločina učinjenih nad pripadnicima srpskog naroda i građanima Srbije.

Predsednik Odbora Meho Omerović istakao je da Odbor nikada nije izbegavao da raspravlja o bilo kojoj temi, pa ni o ovako osetljivoj. Ono što Odbor može i mora jeste da se drži Poslovnika, a inicijative služe da se sa njima članovi Odbora upoznaju. Predsednik Omerović pojasnio je i mehanizme i procedure koji mogu da dovedu do proglašavanja nekog datuma za dan sećanja. „Kada su u pitanju ljudski životi i ljudska prava, ovaj Odbor je spreman da razgovara, jer niko od nas siguran sam ne deli žrtve po verskom, niti po nacionalnom osnovu, jer žrtva je žrtva, zločinac je zločinac koji ima ime i prezime“, istakao je Omerović.

Član Odbora Olena Papuga dodala je da inicijativa dolazi od poslanika koji žive u Vojvodini, koja je multinacionalna, i istakla da možda ovaj datum treba da bude dan sećanja na sve žrtve, kao i da pažnju treba usmeriti baš na to.

Takođe, predsednik Odbora upoznao je članove Odbora sa nastavkom regionalne saradnje, istakavši da je nedavno Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine formirala svoja radna tela i najavio susret sa kolegama u regionu ovog septembra, gde će se razgovarati o zaštiti ljudskih prava, što je ispravan put ka pomirenju u regionu.

Sednici je predsedavao predsednik Odbora Meho Omerović.


Odbori vezani za ovu aktivnost


Video (1)

Četvrtak, 2. jul 2015. | 32. sednica Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova 02.07.2015.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2