Četvrtak, 20. septembar 2018.

31. sednica Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku

Članovi Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku su na sednici od 20. septembra 2018. godine razmotrili više predloga zakona o potvrđivanju odluka, sporazuma i protokola koji će se naći na dnevnom redu Desetog vanrednog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u Jedanaestom sazivu.


Članovi Odbora prihvatili su većinom glasova predlog predsednice Odbora da se obavi objedinjena rasprava o svim predlozima zakona, koje su obrazložili predstavnici predlagača, predstavnici Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, Ministarstva finansija i Ministarstva rudarstva i energetike.

Predlog zakona o potvrđivanju Odluke Mešovitog komiteta između država EFTA i Republike Srbije broj 1/2018 o izmeni Protokola B uz Sporazum o slobodnoj trgovini između država EFTA i Republike Srbije o definiciji pojma "proizvodi sa poreklom" i metodama administrativne saradnje i Odluke Mešovitog komiteta između država EFTA i Republike Srbije broj 2/2018 o izmeni Aneksa IV Sporazuma o slobodnoj trgovini između država EFTA i Republike Srbije o olakšavanju trgovine predstavila je Olivera Jocić, v.d. pomoćnica ministra trgovine, turizma i telekomunikacija. Ona je istakla da je osnovna ideja donošenja Predloga zakona da se napravi zona trgovine proizvoda sa poreklom i olakša trgovanje među zemljama koje imaju potpisane sporazume o slobodnoj trgovini. Takođe, ovim Predlogom zakona se vrši i izmena aneksa sporazuma kako bi se olakšala trgovina među članicama EFTA. Cilj je da se olakša i ubrza trgovinska razmena i smanje troškovi trgovine.

Vera Janković, iz sektora turizma Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija obrazložila je Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma o saradnji u oblasti turizma između Vlade Republike Srbije i Saveta ministara Republike Albanije. Ona je navela da je Sporazum potpisan 15. maja 2018. godine, imajući u vidu da je važeći sporazum potpisan još 2005. godine i ukazala se potreba za njegovim inoviranjem sa ciljem poboljšanja bilateralnih odnosa Srbije i Albanije. Takođe, potencijala za razvoj turizma ima, ali Srbija nema detaljan uvid u turistički promet sa Albanijom i od ovog Predloga zakona očekuje se bilja statistika kao i razmena podataka u oblasti turizma.

Predlog zakona o potvrđivanju Dodatnog protokola 5 uz Sporazum o izmeni i pristupanju Sporazumu o slobodnoj trgovini u Centralnoj Evropi i Odluke Zajedničkog komiteta Sporazuma o slobodnoj trgovini u Centralnoj Evropi broj 3/2015 usvojene 26. novembra 2015. godine o izmeni Odluke Zajedničkog komiteta Sporazuma o slobodnoj trgovini u Centralnoj Evropi broj 3/2013, u vezi sa Aneksom 4 Sporazuma o slobodnoj trgovini u Centralnoj Evropi (CEFTA 2006), Protokol o definiciji pojma „proizvodi sa poreklom” i metode administrativne saradnje iz člana 14. st. 1. i 3, usvojene 20. novembra 2013. godine, predstavila je Tatjana Stanić iz Ministarstva finansija navodeći da se i ovim Predlogom, potvrđuju dva akta, a razlozi za njegovo donošenje su otklanjanje prepreka u trgovini među CEFTA stranama i olakšavanje trgovine. Protokolom 5 pojednostavljuje se kontrola i formalnosti prilikom carinjenja i drugih inspekcijskih poslova na carini i omogućava međusobno priznavanje ovlašćenih privrednih subjekata u CEFTA regionu. Odlukom 3 uvodi se puna kontrola porekla i ukida institut tzv. zabrane povraćaja za materijale namenjene za proizvodnju proizvoda namenjenih izvozu.

Srđan Stević iz Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija predstavio je Predlog zakona o potvrđivanju Protokola I Sporazuma o slobodnoj trgovini između Republike Srbije i Republike Turske i Protokola III o trgovini uslugama Sporazuma o slobodnoj trgovini između Republike Srbije i Republike Turske. On je naveo da je osnovni Sporazum iz 2010. godine, i da su rezultati njegove primene pozitivni, imajući u vidu da je do danas naš izvoz u Tursku porastao osam ipo puta. Nov Sporazum potpisan je 30. januara 2018. godine i on Protokolom 1 podiže stepen liberalizacije trgovne prehrambenim i poljoprivrednim proizvodima na tursko tržište, uz preferencijalnu stopu carine, dok Protokol 3 proširuje trgovinu uslugama i omogućava da se međusobno otvore tržišta usluga u mnogim poljima.

Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Turske o uzajamnom podsticanju i zaštiti ulaganja, obrazložila je Olivera Jocić, v. d. pomoćnika ministra trgovine, turizma i telekomunikacija, koja je navela da su odnosi dve zemlje u uzlaznoj putanji, što daje prostora za dodatna ulaganja. Dve države sporazumele su se da se zaokruži institucijalni okvir za uzajamne investicije, te se pristupilo potpisivanju sporazuma nove generacije, kojim se garantuje nacionalni tretman ulagačima i tretman povlašćene nacije.

Olga Antić Miočinović iz Ministarstva rudarstva i energetike obrazložila je Predlog zakona o potvrđivanju Protokola o izmeni Sporazuma između Vlade Republike Srbije i Vlade Ruske Federacije o isporukama prirodnog gasa iz Ruske Federacije u Republiku Srbiju od 13. oktobra 2012. godine. Prvobitni sporazum je potpisan za snabdevanje gasom samo Republike Srbije 2012. godine, međutim Srbija ima obavezu da svoj zakonodavni okvir uskladi sa EU direktivama, te je bilo potrebno da se potpiše i Protokol koji bi to omogućio sa čime se ruska strana saglasila. Protokol je potpisan 19. decembra 2017. godine, ruska strana ga je već ratifikovala, tako da gas neće biti za namenu samo u Republici Srbiji.

Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma o ekonomskoj, trgovinskoj i tehničkoj saradnji između Vlade Republike Srbije i Vlade Države Katara obrazložila je Nevena Subašić iz Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija i istakla da je razlog za njegovo donošenje namera da se razvijaju oblast trgovine i ekonomske saradnje. Do sada Srbija i Katar nisu imali ovakav vid institucionalne saradnje. Sporazum je potpisan 7. januara 2016. godine, a posebnu važnost u njemu ima formiranje mešovitih međuvladinih tela i komisija koje će pratiti unapređenje bilateralne saradnje dveju država.

Obrazlažući Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Republike Srbije i Republike Argentine o trgovini i ekonomskoj saradnji i Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Republike Srbije i Vlade Gruzije o trgovinsko-ekonomskoj saradnji Nevena Subašić iz Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija navela je da pomenuti sporazumi podrazumevaju isto što i Sporazum sa Državom katar, s tim što je Sporazum sa Argentinom potpisan na njihovu inicijativu imajući u vidu da je argentinska strana radila reviziju prethodno potpisanog Sporazuma sa Srbijom.

Predloga zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Grčke o saradnji u oblasti turizma obrazložila je Vera Janković iz Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija i navela da je namenjen privlačenju većeg broja grčkih turista u našu zemlju. Njime se stavlja van snage Sporazum iz 1959. godine. Ovaj Sporazum daje dobre signale za potencijal za privlačenje grčkih turista, ima imajući u vidu da je u 2017. godini zabeležen porast broja grčkih turista za 9,1 odsto, kao i da pruža šansu za razvoj turizma specijalnih usluga.

Po obavljenoj raspravi, članovi Odbora prihvatili su sve predloge zakona.

Sednici je predsedavala predsednica Odbora Snežana B. Petrović, a prisustvovali su sledeći članovi i zamenici članova Odbora, i to: Snežana R. Petrović, Gorica Gajić, Studenka Kovačević, Zoran Bojanić, prof. dr Vladimir Marinković, dr Aleksandra Tomić, Tomislav Ljubenović, Ana Čarapić, Milimir Vujadinović, Stanislava Janošević i Snežana Paunović.


Odbori vezani za ovu aktivnost


Video (1)

Četvrtak, 20. septembar 2018. | 31. sednica Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku 20.09.2018.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
subota, 1. oktobar
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja