Sreda, 29. januar 2014.

31. sednica Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo

Na sednici Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo, održanoj 29. januara, razmotrena je Peticija studenata upisanih na osnovne studije do stupanju na snagu Zakona o visokom obrazovanju (10.septembra 2005.), utvrđena lista kandidata za izbor jednog člana Nacionalnog prosvetnog saveta i održana prezentacija Nacrta zakona o izmenama i dopunama Zakona o sprečavanju dopinga u sportu.


Prof.dr Marko Atlagić obrazložio je Peticiju koju je potpisalo oko 3700 studenata upisanih na visokokoškolske studije pre stupanja na snagu Zakona o visokškolskom obrazovanju. Naveo je neistovremeno uvođenje studiranja po Bolonjskoj deklaraciji na fakultetima i materijalno stanje stutenata kao glavne razloge zbog kojih bi članovi Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo trebalo da je podrže.
Ministar prosvete, nauke i tehonloškog razvoja Republike Srbije, dr Tomislav Jovanović istakao je da je Ministarstvo već preduzelo određene korake po pitanju prevazilaženja problema prelaska studenata na bolonjski način studiranja. Održao je sastanak sa rektorima univerziteta i sugerisao da se ovim studentima omogući veći broj ispitnih rokova kao i eventualne dodatne konsultacije na fakultetima.
Odbor je jednoglasno podržao Peticiju kojom se zahteva izmena člana 123. st.5. Zakona o visokom obrazovanju po kome bi studenti upisani na osnovne studije i na studije na višim školama po ranijem nastavnom planu i programu, bez obzira koje školske godinu su upisali studije, pre ili posle stupanja na snagu ovog Zakona, imali pravo da završe studije po započetom nastavnom planu.
Odbor je utvrdio listu od dva kandidata: Ivan Kovačević iz Beograda i Blažo Perović iz Subotice, koja će se dostaviti Narodnoj skupštini jer su se stekli uslovi za sprovođenje postupka izbora jednog člana Nacionalnog prosvetnog sveta iz reda Udruženja poslodavaca, na vreme do 15.marta 2015. godine.
Prezentaciji Nacrta zakona o izmenama i dopunama Zakona o sprečavanju dopinga u sportu prisustvovao je ministar omladine i sporta Vanja Udovičić, sa saradnicima.
Predstavnik Antidoping agencije Republike Srbije, gospodin Bojan Vajagić obrazložio je značaj prilagođavanja Zakona o sportu Svetskom antidoping kodeksu i Kopenhaškoj deklaraciji.
Tokom rasprave, članovi Odbora su se posebno interesovali za pitanja unapređenja školskog i univerzitetskog sporta i nadzora nad sportskim radnicima kojima roditelji poveravaju svoju decu.
Ministar Udovičić odgovorio je da se Ministarstvo omladine i sporta svesrdno angažuje na ovim poljima i da je u toku realizacija pilot projekta regionalne unuverzitetske košarkaške i odbojkaške lige.

Sednici je predsedavao prof. dr Miodrag Stojković, predsednik Odbora.

Odbori vezani za ovu aktivnostPrethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
nedelja, 2. april
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja