Četvrtak, 13. jul 2006.

29. sednica Odbora za rad, boračka i socijalna pitanja

Odbor za rad, boračka i socijalna pitanja je na Dvadeset devetoj sednici, održanoja 13. jula, razmotrio Informaciju Sektora za socijalnu zaštitu Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike o sprovođenju i primeni zakona, drugih propisa i opštih akata u ovoj oblasti.Odbor za rad, boračka i socijalna pitanja je na Dvadeset devetoj sednici, održanoja 13. jula, razmotrio Informaciju Sektora za socijalnu zaštitu Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike o sprovođenju i primeni zakona, drugih propisa i opštih akata u ovoj oblasti.

Predstavnici Ministarstva, obrazlažući Informaciju, rekli su da su prava u oblasti socijalne zaštite finansirana iz budžeta Republike Srbije, od igara na sreću, kao i da je sredstva za smeštaj izbeglica obezbedio UNCHR.

Na sednici su izneti podaci o ostvarivanju prava od opšteg interesa u oblasti socijalne zaštite, kao što su pravo na materijalno obezbeđenje, dodatak za pomoć i negu drugog lica, pomoć za osposobljavanje za rad, smeštaj u ustanovu socijalne zaštite ili drugu porodicu i usluge socijalnog rada koje se pružaju u realizaciji prava od opšteg interesa.

Posebno je bilo reči o zakonski utvrđenim pravima koja uređuje i obezbeđuje lokalna samouprava, i to: pravo na jednokratnu pomoć, dnevni boravak, pomoć u kući, opremu za smeštaj u ustanovu socijalne zaštite, privremeni smeštaj u prihvatilište i prihvatnu stanicu, usluge socijalnog rada u realizaciji navedenih prava, kao i drugim pravima koja gradovi, odnosno opštine mogu utvrđivati, u skladu sa materijalnim mogućnostima. Kao izuzetno značajna ocenjena je Strategija razvoja socijalne zaštite Vlade Republike Srbije, kojom su određeni strateški pravci i ciljevi razvoja socijalne zaštite.

Na sednici je razgovarano o načinu izbora članova Komisije za odlučivanje o pravu na izuzetno mesečno primanje. U skladu sa Odlukom Vlade Republike Srbije, četiri člana bira Narodna skupština, a tri člana delegira Republički odbor Saveza udruženja boraca narodnooslobodilačkog rata Srbije. Dogovoreno je da članovi Odbora za rad, boračka i socijalna pitanja daju predloge članova, od kojih će biti izvršen izbor na sledećoj sednici.


Odbori vezani za ovu aktivnostPrethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
subota, 23. septembar
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar događaja