Petak, 4. decembar 2015.

29. sednica Odbora za obrazovanje nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo

Na sednici Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo, održanoj 4. decembra, razmatran je Predlog zakona o sportu, u načelu i Predlog zakona o izmenama i dopunama zakona o naučnoistraživačkoj delatnosti, u načelu, koje je podnela Vlada.


Predlog zakona o sportu, obrazložio je Vanja Udovičić, ministar omladine i sporta, koji je istakao da će donošenjem novog zakona unaprediti sport u Srbiji i da je Predlogom zakona urađena celokupna analiza sveukupnog sistema sporta. Najbitnije promene donošenjem novog zakona omogućiće širenje baze i jačanje sporta u lokalnim zajednicama. Razlozi donošenja novog zakona su i unapređenje zdravstvene zaštite sportista, sportskih stručnjaka i dece, sprečavanje negativnih pojava u sportu, poput nedoličnog ponašanja gledalaca na sportskim dešavanjima, stvaranje okvira za povećanje obuhvata bavljenja sportom dece, mladih, žena, starih i osoba sa invaliditetom, ograničenje uloge menadžera i trajanja ugovora sa profesionalnim sportskim igračima.

U diskusiji koja je usledila, članovi Odbora izneli su slična mišljenja o predloženom zakonskom rešenju, i odlučili da predlože Narodnoj skupštini da prihvati Predlog zakona o sportu, u načelu.

O Predlogu zakona o izmenama i dopunama zakona o naučnoistraživačkoj delatnosti, govorio je Srđan Verbić, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, koji je istakao da postoji neodložna potreba donošenja Predloga zakona, radi donošenja nove Strategije naučnog i tehnološkog razvoja Republike Srbije za period od deset godina, istraživačkih programa od opšteg interesa, i finansiranja istih.

Ciljevi koji bi se postigli donošenjem ovog Predloga zakona su unapređenje kvaliteta naučnoistraživačkog rada, primena rezultata istraživanja, efikasniji i delotvorniji rad tela, komisija i drugih organizacija u sistemu naučnoistraživačke delatnosti, poboljšanje efikasnosti alokacije i upotrebe svih naučnoistraživačkih i razvojnih resursa, izgradnja i dalji razvoj inovativnog društva zasnovanog na znanju.

Nakon kraće diskusije članovi Odbora su odlučili da predlože Narodnoj skupštini da prihvati Predlog zakona o izmenama i dopunama zakona o naučnoistraživačkoj delatnosti, u načelu.

Prvom delu sednice predsedavala je predsednica Odbora Aleksandra Jerkov, a potom zamenik predsednika Odbora prof. dr Ljubiša Stojmirović.


Odbori vezani za ovu aktivnost


Video (1)

Petak, 4. decembar 2015. | 29. sednica Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo 04.12.2015.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
nedelja, 2. oktobar
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja