Petak, 1. jun 2018.

28. sednica Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku

Na sednici, održanoj 1. juna 2018. godine, članovi Odbora razmatrali su, u načelu, Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o privrednim društvima i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o stečaju, koje je podnela Vlada.


Dušan Vučković, v.d. pomoćnika ministra privrede obrazložio je Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o privrednim društvima, istakavši da je postupku izrade Predloga navedenog zakona prethodila analiza sprovođenja u praksi postojećih zakonskih rešenja, ali i komentara i sugestija, kako domaćih, tako i stranih subjekata. Na polju evropskih integracija (Poglavlje 6), Vučković je naveo da su ovim Predlogom zakona izvršena usklađivanja sa pravnim tekovinama Evropske unije iz oblasti korporativnog prava. Takođe je, kao najznačajnije izmene, naveo da je predviđeno da članovi društva sa ograničenom odgovornošću, koji poseduju ili zastupaju 10 odsto (umesto dosadašnjih 20 odsto) udela društva, mogu da sazovu sednicu društva, ali i da je, ujedno, predviđeno da jedan ili više članova društva koji poseduju ili zastupaju najmanje 5 odsto (umesto dosadašnjih 10 odsto) udela u osnovnom kapitalu društva, mogu pismenim obaveštenjem društvu dopuniti dnevni red sednice skupštine.

Vučković je istakao da su ovim predlogom zakona dopunjene odredbe kojima se uređuje pravo akcionara na dividendu, tako što je određen rok za isplatu dividende koji ne može biti duži od šest meseci od dana donošenja odluke o isplati dividende. Takođe je istakao da se sada pojačava i pooštrava značaj kriterijuma likvidnosti akcija, kao i da je omogućeno da prilikom elektronske registracije osnivanja društva, u elektronskom dokumentu, overu potpisa na osnivačkom aktu, zameni kvalifikovani elektronski potpis članova društva, čime se eliminišu troškovi osnivača za overu potpisa.

Dragan Ugrčić, v.d. pomoćnika ministra privrede, obrazložio je Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o stečaju i istakao, kao najznačajnije izmene, pre svega, efikasnije i sigurnije namirenje potraživanja poverilaca po osnovu ugovora o finansijskom obezbeđenju i drugih ugovora koji su uređeni Zakonom o finansijskom obezbeđenju, ali i usklađivanje domaćeg zakonodavstva sa pravnim tekovinama Evropske unije i to Direktivom o finansijskim kolateralima.

U nastavku sednice, članovi Odbora su većinom glasova usvojili, u načelu, Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o privrednim društvima i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o stečaju, koje je podnela Vlada.

Sednici je predsedavala predsednica Odbora Snežana B. Petrović, a prisustvovali su i ostali zamenici i članovi: dr Aleksandra Tomić, Studenka Kovačević, Nataša St. Jovanović, Jelena Mijatović, Branislav Mihajlović, Ivan Manojlović, Zoran Bojanić, Dragomir Karić i prof. dr Vladimir Marinković.


Odbori vezani za ovu aktivnost


Video (1)

Petak, 1. jun 2018. | 28. sednica Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku 01.06.2018.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
subota, 24. septembar
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja