5. oktobar 2015. Predsednica Odbora za zdravlje i porodicu potpisuje Barselonsku deklaraciju

5. oktobar 2015. Predsednica Odbora za zdravlje i porodicu potpisuje Barselonsku deklaraciju

Ponedeljak, 5. oktobar 2015.

26. sednica Odbora za zdravlje i porodicu

Na sednici Odbora za zdravlje i porodicu, održanoj 5. oktobra, članovi Odbora podržali su globalnu inicijativu za efikasnu borbu protiv tuberkuloze - Barselonsku deklaraciju.


Naime, politički predstavnici različitih naroda sveta doneli su Odluku o formiranju nove globalne parlamentarne grupe koja će se zalagati za efikasniju borbu protiv epidemije tuberkuloze. Nova parlamentarna grupa će sarađivati sa zvaničnim organizacijama kao što su Svetska zdravstvena organizacija, UNITAID, Globalni fond, partnerstvo za zaustavljanje tuberkuloze, Unija i UNAIDS, kao i nevladinim organizacijama širom sveta.

Predsednica Odbora prof. dr Slavica Đukić Dejanović, tokom uvodnog izlaganja, istakla je da je današnju sednicu Odbora sazvala na zahtev narodnog poslanika prof. dr Dušana Milisavljevića koji je tražio da Odbor razmotri tu inicijativu.

Đukić Dejanović je naglasila da je, uprkos značajnom napretku u protekloj deceniji, tuberkuloza i dalje veoma prisutan zdravstveni problem u većini zemalja evropskog regiona Svetske zdravstvene organizacije, a da Republika Srbija spada u 37 zemalja evropskog regiona gde se registruje niska stopa prijavljivanja tuberkuloze, što znači da je trend stope oboljevanja i umiranja od tuberkuloze, u Srbiji, u padu tokom poslednjih deset godina.

Ona je podsetila da je taj Odbor, u periodu od januara do aprila tekuće godine, u kontinuitetu informisan o zakonodavnim i drugim aktivnostima u oblasti zaštite stanovništva od zaraznih bolesti, kao i da je zajedno sa stručnjacima pratio situaciju i informisao javnost o značaju vakcinacije u sprečavanju širenja tih bolesti. Takođe, prisutne je informisala da je Projekat „Kontrola tuberkuloze u Srbiji“, koji je sprovodilo Ministarstvo zdravlja Republike Srbije, a koji je finansiran sredstvima Globalnog fonda za borbu protiv side, tuberkuloze i malarije, završen 30. septembra, nakon deset godina trajanja i da je rezultat istog smanjenje opterećenja tuberkulozom u Srbiji za više od 60 odsto.

„Stav Odbora je da borba protiv zaraznih bolesti zahteva sveobuhvatan pristup države i društva, te da je Odbor nakon sagledavanja stanja u ovoj oblasti inicirao izmenu zakonske regulative, čime je izrazio svoju posvećenost u borbi protiv zaraznih bolesti“, zaključila je predsednica Odbora.

Narodni poslanik prof. dr Dušan Milisavljević obrazložio je prisutnima svoju inicijativu i pozvao Odbor da je podrži, kako bi Srbiju svrstali u red zemalja koje se zajedničkim snagama bore protiv tuberkuloze, istakavši da se prvi put na globalnom nivou pažnja usmerava na tu veoma ozbiljnu bolest. Tom prilikom, Milisavljević je pohvalio zdravstvenu politiku Ministarstva zdravlja, koje je 22. septembra podržalo ovu inicijativu čime se svrstalo u red ministarstava zdravlja evropskih zemalja koje su podržale borbu protiv tuberkuloze.

„Drago mi je što sam imao priliku da još jednom sarađujem sa Ministarstvom zdravlja u ovom zajedničkom Projektu koji oslikava zrelost i spremnost zdravstvene administracije u Srbiji koja se stavlja u ravan pristojnih evropskih zemalja“, naglasio je narodni poslanik.

Sednici su, sa saradnicima, prisustvovali prof. dr Berislav Vekić, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja i dr Dragan Ilić direktor Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“.

Sednici je predsedavala prof. dr Slavica Đukić Dejanović, predsednica Odbora.


Odbori vezani za ovu aktivnost


Video (1)

Ponedeljak, 5. oktobar 2015. | 26. sednica Odbora za zdravlje i porodicu 05.10.2015.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1